bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 22.41.37 Necenzurirano

Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

damjan-murko Njena.si

To je razlog, da Damjan Murko ni znova postal ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem za preprečevanje poplav gradijo še en zadrževalnik

Piše: STA

Čas objave:
16.11.2021 09:59

Mesto Grosuplje je bilo v zadnjih 30 letih, pa tudi prej, že večkrat poplavljeno. Največje poplave so imeli leta 2010. Zato v občini gradijo zadrževalnike. Enega so zgradili leta 2008, zdaj gradijo zadrževalnik Veliki potok, ki naj bi pred poplavami Grosupljščice zaščitil predvsem središče mesta. Trenutno končujejo 15 metrov visoko pregrado.

V občini so z gradnjo novega zadrževalnika začeli lani. Prilagoditi oz. prestaviti so del ceste, ki vodi proti Dolenji in naprej proti Gorenji vasi, del ceste, ki pelje v smeri Dol, in tamkajšnjo gozdno cesto. Zgradili so zapornico in jarek z vtočnim in iztočnim delom ter Veliki potok preusmerili po novi strugi.

Letos so nato začeli z gradnjo 200 metrov dolge in 15 metrov visoke pregrade. Trenutno je zgrajena do višine 10 metrov, končana pa naj bi bila konec tega meseca. Šlo bo za t. i. suhi zadrževalnik voda, kar pomeni, da bo raven vode narasla samo v času poplav. Hkrati gradijo tudi prelivno polje, ki naj bi bilo zgrajeno do sredine decembra.Ko bo zadrževalnik zgrajen, bo lahko v primeru večjih padavin zadržal do 573.000 kubičnih metrov vode in mesto Grosuplje v precejšnji meri zavaroval pred poplavami, pravijo na občini. Da bodo dosegli želeno stopnjo varnosti, bo sicer po izgradnji zadrževalnika potrebna še ureditev struge Grosupeljščice, kot se Veliki potok imenuje v spodnjem toku.

Leta 2008 je občina že zgradila zadrževalnik vode Bičje, ki je Grosuplje in okolico v veliki meri obvaroval pred poplavami leta 2014.