Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem za preprečevanje poplav gradijo še en zadrževalnik

Piše: STA

Čas objave:
16.11.2021 09:59

Mesto Grosuplje je bilo v zadnjih 30 letih, pa tudi prej, že večkrat poplavljeno. Največje poplave so imeli leta 2010. Zato v občini gradijo zadrževalnike. Enega so zgradili leta 2008, zdaj gradijo zadrževalnik Veliki potok, ki naj bi pred poplavami Grosupljščice zaščitil predvsem središče mesta. Trenutno končujejo 15 metrov visoko pregrado.

V občini so z gradnjo novega zadrževalnika začeli lani. Prilagoditi oz. prestaviti so del ceste, ki vodi proti Dolenji in naprej proti Gorenji vasi, del ceste, ki pelje v smeri Dol, in tamkajšnjo gozdno cesto. Zgradili so zapornico in jarek z vtočnim in iztočnim delom ter Veliki potok preusmerili po novi strugi.

Letos so nato začeli z gradnjo 200 metrov dolge in 15 metrov visoke pregrade. Trenutno je zgrajena do višine 10 metrov, končana pa naj bi bila konec tega meseca. Šlo bo za t. i. suhi zadrževalnik voda, kar pomeni, da bo raven vode narasla samo v času poplav. Hkrati gradijo tudi prelivno polje, ki naj bi bilo zgrajeno do sredine decembra.



Ko bo zadrževalnik zgrajen, bo lahko v primeru večjih padavin zadržal do 573.000 kubičnih metrov vode in mesto Grosuplje v precejšnji meri zavaroval pred poplavami, pravijo na občini. Da bodo dosegli želeno stopnjo varnosti, bo sicer po izgradnji zadrževalnika potrebna še ureditev struge Grosupeljščice, kot se Veliki potok imenuje v spodnjem toku.

Leta 2008 je občina že zgradila zadrževalnik vode Bičje, ki je Grosuplje in okolico v veliki meri obvaroval pred poplavami leta 2014.