harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Annie Wersching Odkrito.si

Poslovila se je

meta hrovat Ekipa24.si

Žalostno! Nove podrobnosti o grozni nesreči Mete...

Novice Grosuplje

V Grosupljem zaključena glavna gradbena dela na zadrževalniku Veliki potok

Piše: STA

Čas objave:
10.03.2022 10:57

V občini Grosuplje so zaključena glavna gradbena dela na zadrževalniku Veliki potok, ki naj bi pred poplavami Grosupljščice zaščitil predvsem središče mesta. 15-metrska betonska pregrada je zgrajena, trenutno potekajo še preostala dela, ki naj bi bila končana junija, je za STA povedal župan Peter Verlič.

Na zadrževalniku je treba po besedah župana urediti še ozelenitev, dostopnost cest ter vgraditi opremo za dviganje in spuščanje zapornic.

V občini so se za gradnjo zadrževalnika odločili zaradi stalne nevarnosti poplav tako v mestu Grosuplje kot v njegovi okolici. V zadnjih 30 letih, pa tudi prej, je bilo mesto z okolico namreč večkrat poplavljeno, najbolj leta 2010.


Leta 2008 je občina zgradila zadrževalnik Bičje, ki je Grosuplje v veliki meri obvaroval pred poplavami leta 2014. Ko bodo končali zadrževalnik Veliki potok, ki naj bi zadržal do pol milijona kubičnih metrov vode, pa naj bi nevarnost poplav praktično odpravili. Da bodo dosegli želeno stopnjo varnosti, bo treba sicer po besedah župana urediti še strugo Grosupeljščice, kot se Veliki potok imenuje v spodnjem toku, kar pa naj ne bi predstavljalo večjega zalogaja.

V oba zadrževalnika bo občina vložila okoli 30 milijonov evrov, šest milijonov pa je prispevala država.

Verlič sicer ocenjuje, da imajo poleg urejanja protipoplavne zaščite kot občina, ki se ji hitro povečuje prebivalstvo, še kar nekaj izzivov, zato namerava jeseni znova kandidirati za župana.