profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Anže Logar in Eva Irgl Necenzurirano

Logar je ponižni sluga dona iz Grosuplja #kolumna

mesec golob fajon sta Reporter.si

Kako veste, da je srednji sloj v težavah? Levica ...

žan vipotnik maribor mm Ekipa24.si

Maribor je našel naslednika Žana Vipotnika? ...

Goran in Hana v Berlinu november 2021 Njena.si

Bivša Gorana Jureneca se je poročila s tem ...

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

Novice Novo mesto

V JV regiji brez večjih odpuščanj zaradi epidemije

Piše: STA

Čas objave:
27.04.2020 19:08

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju epidemija novega koronavirusa še ni povzročila večjih odpuščanj delavcev.

Do teh prihaja in bo prihajalo za zdaj predvsem pri zaposlenih za določen čas, so povedali v območni pisarni Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Območne enote zavoda za zaposlovanje sicer beležijo določen dvig nezaposlenosti.

Direktorica novomeške enote Zavoda RS za zaposlovanje Tatjana Muhič je povedala, da je bilo število brezposelnih v primerjavi s februarjem marca manjše in zato ne morejo govoriti, da se je število brezposelnih okrepilo. Če pa to primerjajo z lanskim marcem, pa število je nekoliko večje in "vsekakor je razlog epidemija".

"Večji del novo prijavljenih je izgubil zaposlitev zaradi izteka pogodbe za določen čas, za kar sklepamo, da je vzrok epidemija," je pojasnila Muhičeva. Kot je dodala, se je v prvih 20 dneh aprila prijavilo 386 nezaposlenih, kar je bistveno več kot marca. "Pričakujemo, da se bo število novo prijavljenih še povečalo," je napovedala.

Po njenih podatkih se je v prvih treh mesecih leta iz evidence brezposelnih odjavilo 987 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. "Vsekakor na manjši delež vpliva trenutno stanje, povezano z novim koronavirusom, saj smo januarja in februarja beležili več kot šest odstotkov večji odliv kot v lanskih prvih dveh mesecih, je še dejala Muhičeva.

Po besedah direktorice sevniške enote zavoda za zaposlovanje Saše Mohorko se tudi v Posavju "spričo ukrepov, povezanih z zajezitvijo posledic epidemije, srečujemo s precejšnjimi spremembami na trgu dela, ki se odražajo zlasti v rasti brezposelnosti". Ta je sicer v Posavju v primerjavi s slovenskim povprečjem nekolika nižja. Med glavnimi razlogi priliva v evidenco brezposelnih je navedla iztek zaposlitev za določen čas in priliv presežnih delavcev.

Marca se je tudi v evidence prililo 65 delavcev, ki so izgubili zaposlitev zaradi poslovnih razlogov oz. stečaja in prenehanja poslovanja samostojnih podjetnikov, nekoliko večje število teh pa ugotavljajo aprila. Precej več pa je bilo tega priliva zaradi iztekov zaposlitev za določen čas, in sicer od marca približno 270.

Novo prijavljeni nezaposleni prihajajo iz dejavnosti, ki so jih epidemija oz. ukrepi države za preprečevanje širjenja okužb najbolj prizadeli. Te dejavnosti so turizem, gostinstvo, osebne storitve, športne in neživilske trgovine, popravila osebnih vozil, agencije za posredovanje dela pa tudi nekatere proizvodne dejavnosti. Manj prijavljenih nezaposlenih je prišlo iz prevozništva, gradbeništva in podobnih dejavnosti.

Sicer pa zadnje dni spet zaznavajo nekoliko več povpraševanja po delavcih, priliv v brezposelnost se tudi nekoliko umirja, je še navedla Mohorkova.