Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Kočevje

V Kočevju bodo šli po medvedovih stopinjah

Piše: STA

Čas objave:
20.04.2018 12:41

Pri jezeru v Kočevju bodo jutri zgodaj zjutraj, med 4.30 in 6. uro na pot krenili udeleženci 64-kilometrskega vzdržljivostnega pohoda Po medvedovih stopinjah. Gre za enega najtežjih in najbolj ekstremnih rekreativnih pohodov, ki poteka po roški poti in najbolj gozdnatih ter neobljudenih predelih. Prireditelji so pohod omejili na 1500 pohodnikov.

Po podatkih prirediteljev se pohodniki lahko odločijo, da bodo prehodili celotno progo, njen prvi 33-kilometrski ali zgolj drugi 31-kilometrski del.

Start in cilj pohoda bosta ob kočevskem jezeru, vrnitev pohodnikov pa predvidevajo med 17. in 20. uro. Ob 20.30 bo v prireditvenem šotoru zaključna prireditev s podelitvijo priznanj.

Pri izvedbi pohoda bo pomagalo približno sto prostovoljcev. Ob pohodnikih iz vse države pričakujejo še udeležence iz tujine. Pripravljajo ga Turistično športno društvo Po medvedovih stopinjah, Zavod Kočevsko in območna enota Zavoda za gozdove Slovenije.


Število prijav so morali zaradi velikega odziva letos omejiti na 1500 pohodnikov, njihovo število pa se je v štirih letih okrepilo za 20-krat. Častni pokrovitelj pohoda je predsednik republike Borut Pahor. Celotna pot, ki med drugim vodi tudi na Vrh Roga s 1099 metri nadmorske višine, znaša 64 km.

Prireditelji so opozorili na nujno potrebno pohodniško opremo in predvsem dobre pohodniške čevlje. Zaradi organizacijskih razlogov in varnosti je nujna uporaba prenosnih telefonov, priporočajo tudi čelno svetilko.

Trasa poteka po gozdnih cestah in poteh, manjši del tudi po asfaltu. Pot je tehnično enostavna, na njej ni nevarnih mest, težjih vzponov ali spustov. Zaradi dolžine poti in časovnega okvira jo priporočajo le dobro fizično in psihično pripravljenim pohodnikom.

kočevje.JPG

Na nadzornih točkah bodo poskrbeli za zadostne količine vode. Na roški žagi bo vsak udeleženec pohoda dobil toplo malico. V šotoru na cilju bodo prireditelji poskrbeli za ponudbo hrane. Pohodniki se na pot odpravljajo na lastno odgovornost, pohod poteka ob vsakem vremenu.

Roška pešpot ponuja predvsem izkušnjo tišine in miru med stoletnimi drevesnimi orjaki ter občutek povezanosti življenja. Pešpot je speljana mimo treh gozdnih rezervatov z zanimivimi gozdnimi pojavi. Preči opuščene kočevarske vasi in se dotika rajhenavskega pragozda. Ponuja tudi športni izziv za vse, ki se upajo dotakniti mej lastne vzdržljivosti, so še zapisali prireditelji pohoda.