Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

V Kočevju državno tekmovanje gozdnih sekačev

Piše: STA

Čas objave:
30.09.2022 11:05

S slovesno otvoritvijo se je danes ob Kočevskem jezeru začelo 13. državno tekmovanje gozdnih delavcev Slovenije, na katerem se bodo v spretnostih, ki simulirajo delo v gozdu, preizkusili najboljši sekači. Med drugim se bodo pomerili v menjavi verige, kombiniranem rezu in kleščenju. Zaključek bo v soboto s podelitvijo medalj, priznanj in nagrad.

Na letošnje tekmovanje, ki ga drugič zapored organizira družba Slovenski državni gozdovi, poteka pa danes in v soboto, je prijavljenih sedem ekip s po tremi tekmovalci in sedem posameznikov. V konkurenci bosta nastopili tudi vabljeni ekipi dijakov iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor, izven konkurence pa sekači iz Italija, Hrvaške in Srbije.

Po pregledu tekmovalnih motornih žag se bodo tekmovalci danes pomerili v menjavi verige in obračanju letve, kombiniranem rezu ter preciznem rezu na podlagi. V soboto sledita še zasek in podžagovanje ter kleščenje kot najbolj atraktivna disciplina.

Pomemben člen pri poteku tekmovanja predstavljajo sodniki, katerih večina prihaja iz Zavoda za gozdove Slovenije. Častna pokroviteljica letošnjega tekmovanja je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.



"Slovenski državni gozdovi so se pred tremi leti odločili, da prevzame organizacijo državnega tekmovanja gozdnih delavcev predvsem zato, da po spremembi gospodarjenja z državnimi gozdovi ne bi prekinili dolgoletne tradicije. Ni namreč nepomembno, da se s takšnimi tekmovanji v prvi vrsti promovira profesionalno in varno delo v gozdovih. To tekmovanje ni samo preverjanje strokovne usposobljenosti gozdarjev, ampak je tudi promocija gozdarstva in popularizacija gozdarskega poklica, ki mu želimo vrniti veljavo," razloge za prevzem organizacije tekmovanja v sporočilu za javnost pojasnjuje glavni direktor Slovenskih državnih gozdov Matjaž Juvančič.

Da bi privabili čim več obiskovalcev, so v družbi poskrbeli tudi za bogat program med tekmovanjem. Tako bodo med drugim danes in v soboto na ogled sodobna gozdarska mehanizacija in oprema ter stare motorne žage. Kočevski rokodelec Anže Kobola bo pokazal, kako se iz lesa izdela kip, mogoče pa bo kupiti tako različne lesene izdelke. V soboto med 10. in 12. uro pripravljajo tudi ustvarjalno delavnico in poslikavo obraza za najmlajše, za sproščeno vzdušje bo skrbel narodnozabavni ansambel.

Tekmovanje gozdnih delavcev, ki je hkrati odskočna deska za nastop na svetovnem prvenstvu, ima pri nas in v svetu dolgo tradicijo. V podobni obliki, kakršno poznamo zdaj, ga pripravljajo od leta 1970. Takrat sta Madžarska in Jugoslavija prvič organizirali mednarodno tekmovanje, ki je preraslo v svetovno. Slovenci smo začeli državna tekmovanja organizirati z osamosvojitvijo. Tako državna kot svetovna tekmovanja pripravijo vsaki dve leti, pojasnjujejo v Slovenskih državnih gozdovih.