profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Kočevje

FOTO: V Kočevju javna izposoja koles

Piše: STA

Čas objave:
05.04.2019 11:01

V Kočevju je v okviru sistema, ki so ga poimenovali Kolu, od danes možna javna izposoja koles. Na za zdaj petih postajah je uporabnikom na voljo 20 koles, sistem bodo do konca leta dopolnili še z dvema postajama in osem kolesi. Naložba je brez davka stala skoraj 100.000 evrov, štiri petine bo kočevska občina pokrila z državno in evropsko podporo.

DSA05530.JPG ko¦Źevje_kolu_otvoritev_5.4.2019.jpg
KOLU, sistem javne izposoje koles v Kočevju
Foto: Marjan Kapele

S kočevske občine so sporočili, da bo občina zagotovila še dodaten denar za delovanje in vzdrževanje sistema, stroški upravljanja, premeščanja, vzdrževanja in klicne številke pa naj bi letno dosegli nekaj manj kot 20.000 evrov.

Dodali so, da želijo predvsem vzpostaviti dobro kolesarsko infrastrukturo in med občani spodbuditi kolesarjenje kot priljubljen potovalni način. S tem želijo izboljšati tudi pogoje za razvoj trajnostne mobilnosti.
Sicer pa predvidevajo, da bodo sistem Kolu ob zadostnem zanimanju uporabnikov in podjetij še okrepili, so pristavili.

Javno izposojo koles so v prvi vrsti namenili prebivalcem Kočevja. Njen ponudnik je podjetje Vizija sport, ki enak sistem zagotavlja tudi v občinah Celje, Ptuj, Brežice, Krško in Kamnik. Za vzdrževanje in zagotavljanje koles na vseh kočevskih postajah bosta skrbela ekipa MTB centra in Kolesarsko društvo Melamin.

DSA05518.JPG ko¦Źevje_kolu_otvoritev_5.4.2019.jpg
KOLU, sistem javne izposoje koles v Kočevju
Foto: Marjan Kapele

Prvi korak za uporabo sistema Kolu je registracija, ki jo uporabnik lahko v celoti opravi na občinski blagajni. Za to potrebuje le osebni dokument in davčno številko. Ob podpisu pogodbe mora poravnati deset evrov letne članarine, s čimer prejme uporabniško kartico ter osebno kodo.

Vsakemu uporabniku tedensko pripada 14 ur uporabe koles, v vračilom koles na postajo so uporabniki razbremenjeni skrbi za njihovo varnost in razvrščanje.

Postaje javne izposoje koles so na kočevski železniški postaji, pri občinski stavbi, pri športni dvorani, za glavno avtobusno postajo in pri kočevskem zdravstvenem domu. Do konca leta jim bodo dodali še postaji pri turističnem kompleksu Jezero in v Dolgi vasi.

Omenjene dodatne postaje javne izposoje koles bodo uredili z denarno podporo Evropskega kmetijskega sklada, so še sporočili s kočevske občine.