gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

V Kočevju med prvimi letos čistili planet

Piše: STA

Čas objave:
14.04.2018 21:27

V Kočevju so danes izvedli tradicionalno čistilno akcijo Očistimo Kočevsko. V okviru akcije, ki jo na Kočevskem pripravljajo zadnjih več kot deset let, so uspeli tamkajšnje naravno okolje razbremeniti za 530 ton odpadkov.

Po podatkih kočevske občine v Kočevju več kot 10 let vsako pomlad opozarjajo na problematiko odlaganja odpadkov v naravo in vsako leto k sodelovanju v čistilni akciji Očistimo Kočevsko pritegnejo večje število občanov.

115350_175473_kocevje2.JPG


Današnja čistilna akcija je sicer uvod v globalno akcijo Očistimo svet, ki bo potekala 15. septembra,
in hkrati nadaljevanje tovrstnih prizadevanj na Kočevskem. Dan po čistilni akciji oziroma jutri, pa bodo na mestni ploščadi razstavili vse vzdolž kočevskih cest zbrano malomarno odvrženo smetje.

V središču Kočevja so tudi že v ponedeljek postavili instalacije, ki so jih na temo Zemlja pripravili šolarji tamkajšnje Osnovne šole Zbora odposlancev, s katerimi meščane, občane in obiskovalce mesta pozivajo k varovanju planeta.



Akcijo Očistimo Kočevsko bodo izvedli v dveh delih, tako da se bodo po pomladni akciji še septembra pridružili globalni akciji Očistimo Svet, v katero se naj bi po njihovih podatkih letos vključilo 370 milijonov ljudi iz 150 držav.

Glede uspešnosti lanske kočevske lokalne akcije so navedli, da je nekaj več kot 1800 občanov iz narave odstranilo skoraj 23 ton odpadkov, s sodelovanjem različnih ustanov pa so med letom odstranili še dodatnih skoraj 13 ton.

Dodatnih skoraj 66 ton odpadkov so v okviru projekta LIFE Kočevsko lani odstranili še iz treh kraških jam, iz Mullerlocha, Smetljive in Oneške jame.