900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

FOTO: V Kočevju nameravajo graditi sistem kogeneracije na lesno biomaso

Piše: STA

Čas objave:
25.06.2018 09:37

Občina Kočevje in italijansko podjetje Mittelenergy sta pred kratkim v Kočevju podpisala pismo o nameri gradnje novega sistema kogeneracije na lesno biomaso za ogrevanje na območju mesta in njegove okolice. Kot so ocenili, naj bi naložba stala štiri milijone evrov, obetajo si tudi denarno podporo Agencije za energijo.

kočevje.JPG

Na kočevski občini so pojasnili, da je razlog za podpisano pismo o zavezi sodelovanja z omenjenim podjetjem javni poziv k prijavi projektov naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom oz. tovrstna podporna shema, ki jo bo oktobra objavila Agencija za energijo.

Dodali so, da omenjeni podpis predstavlja prvi korak k uresničitvi energetskega bloka v Kočevju oz. novega sistema kogeneracije na lesno biomaso za soproizvodnjo toplote in električne energije moči 5,2 megavata in nekaj manj kot megavatno uro električne energije.

Hkrati gre za dejanje v smeri občinske usmerite k lokalnemu lesnemu gradivu oz. za njeno prizadevanje za čim večjo in cenejšo uporabo lesne biomase pri ogrevanju občanov ter podjetij na njenem območju.

lesni peleti dlan
Lesna biomasa in peleti so eden od glavnih obnovljivih virov energije za ogrevanje
arhiv Svet24

Kot pomemben cilj so na kočevski občini navedli tudi zagotavljanje okoljske trajnosti in z omejitvijo nepotrebnih cestnih prevozov omejevanje izpustov toplogrednih plinov.

Z vzpostavitvijo sistema kogeneracije bodo cenovno ugodno in okoljsko bolj sprejemljivo ogrevanje zagotovili tudi za industrijske odjemalce v novo rastoči kočevski coni Lik, ki jo že komunalno opremljajo, so še sporočili s kočevske občine.