ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

FOTO: V Kočevju prenovili zdravstveni dom

Piše: STA

Čas objave:
28.10.2019 09:30

V Kočevju so v petek, 25.10. odprli prenovljene, posodobljene in dozidane prostore tamkajšnjega zdravstvenega doma. V dozidanem delu je prostor dobil tudi novi urgentni center z lastnim vhodom. Naložbo, vredno dva milijona evrov, je v celoti pokrila kočevska občina. Naložba je obsegala tudi stroške preselitve med prenovo drugje delujočih ambulant.

zd-kočevje, zdravstveni-dom-kočevje
V Kočevju prenovili zdravstveni dom
Foto: Občina Kočevje

Po podatkih kočevske občine nova kočevska urgenca, ki je mesto dobila v novozgrajenem prizidku, obsega garažo za reševalna vozila, ambulantni del s sprejemnimi prostori in triažo ter urgentni del. Bivalni prostori za dežurne ekipe urgentnega bloka so urejeni v prostorih stare urgence.

Urgentni del obsega dovoz za nujna reševalna vozila, reanimacijsko sobo, dve kirurški ambulanti in opazovalnico, vsi prostori pa so smiselno povezani za čim hitrejše delo. Pred urgenco so uredili novo parkirišče za zaposlene in nujne bolnike ter površino za hiter dostop in izvoz vozil iz nove garaže za reševalna vozila.

zd-kočevje, zdravstveni-dom-kočevje
Zdravstveni dom Kočevje
Foto: Občina Kočevje

Celotna naložba je sicer obsegala še ureditev začasnih prostorov urgence v stavbi republiškega zavoda za blagovne rezerve, preselitev transformatorske postaje na zelenico ob stavbi, ureditev novih komunalnih priključkov, rekonstrukcijo zunanjega stopnišča proti Roški cesti z vgradnjo dvižne ploščadi za gibalno ovirane in nov nadstrešek.

V njenem okviru so sanirali tudi kletno steno trakta A in delno notranjo kanalizacijo. Izvedli so še investicijsko-vzdrževalna dela v vseh kletnih prostorih z delno spremembo njihove razporeditve.

zd-kočevje, zdravstveni-dom-kočevje
V Kočevju prenovili zdravstveni dom
Foto: Občina Kočevje

Ti so zdaj namenjeni fizioterapiji, patronažni službi, centru za krepitev zdravja, centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti in tehnični službi. S kočevske občine so še sporočili, da so končanje naložbe rekonstrukcije in dozidave zdravstvenega doma sicer predvideli za lanski avgust, a so se roki zaradi stečaja izbranega gradbenega podjetja zamaknili.

Kočevski območni zdravstveni dom sicer pokriva primarne zdravstvene potrebe približno 20.000 ljudi ter pokriva približno 650 kvadratnih kilometrov redko poseljenega območja med Ribnico, Osilnico in Črnomljem oz. občin Kočevje, Kostel in Osilnica.

zd-kočevje, zdravstveni-dom-kočevje
Otvoritev prenovljenega Zdravstvenega doma Kočevje
Foto: Občina Kočevje

Po podatkih tajništva Zdravstvenega doma Kočevje ta zaposluje 94 ljudi. Novembra pričakujejo prihod dodatne zdravnice specialistke, dveh delavcev za center duševnega zdravja in še eno specializantko. Za delo na urgenci že dlje neuspešno iščejo dva zdravnika.

zd-kočevje, zdravstveni-dom-kočevje
Otvoritev prenovljenega Zdravstvenega doma Kočevje
Foto: Občina Kočevje