900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

V Kočevju poskusna prometna ureditev mestnega jedra

Piše: R.K.

Čas objave:
24.04.2021 07:16

Občina Kočevje bo v četrtek, 6. maja, v okviru projekta Vsi v mesto! začela z izvajanjem akcijskega načrta za oživljanje mestnega jedra. Središče mesta bo dobilo novo začasno ureditev brez tranzitnega prometa, s čimer se bo spremenilo v varen in zanimiv prostor za preživljanje prostega časa in druženje.

Namen zapore prometa je tudi, da čim več ljudi spozna, kako prijetno je prihajati v mesto peš ali s kolesom. Testno obdobje, ki ga bodo pospremile razne aktivnosti v središču mesta, bo trajalo do sredine septembra. Omogočilo bo spremljanje učinkov na življenje in dogajanje v jedru ter tudi pokazalo ali je takšna prometna ureditev primerna za implementacijo ali pa morda mesto potrebuje drugačne rešitve.

Načrt oživljanja mesta Kočevje izhaja iz prepričanja, da javni prostor ustvarjajo ljudje, dogodki in ureditve. V preteklem letu in pol je delovna ekipa IPoP - Inštituta za politike prostora v sodelovanju z Občino Kočevje in s pomočjo prebivalk in prebivalcev ter lokalne akcijske skupine, proučila razmere v jedru Kočevja in pripravila Akcijski načrt, ki združuje tako fizične kot programske vidike prenove mesta. Občani so namreč jasno izrazili, da jih v centru motijo visoke hitrosti avtomobilov, ovire za pešce in kolesarje, nevarne točke in malo programov v javnem prostoru. Akcijski načrt tako določa cilje in akcije na štirih področjih: uporabniki, programi, javni in grajeni prostor ter urejanje prometa.

Prikaz testne prometne ureditve mesta Kočevje Vsi v mesto
Prikaz testne prometne ureditve mesta Kočevje Vsi v mesto
Občina Kočevje

Akcijski načrt je tako podlaga za premišljene sistematične spremembe, z začetkom pri prometnih režimih in urejanju prostora, s pripravo povezanega
programa na javnih prizoriščih, vključevanjem mladih, dodajanjem opreme in oblikovanjem manjših lokacij za druženje in igro na javnem prostoru.

Preurejanje in oživljanje jedra se bo začelo s testiranjem novega prometnega režima v središču mesta, ki se bo zaprlo za tranzitni promet, in sicer na Ljubljanski cesti med tržnico in Trgom Sv. Jerneja in v prečni smeri mimo cerkve in Petchejeve hiše. Prostor bo poslikan s talnimi oznakami in opremljen z novimi klopmi in drevesi.

Javni prostor najbolj zgoščenega dela mestnega jedra s Karlovim mostom bo že letos zaživel v novem ritmu in podobi. Bogatil bo vsakdanje življenje, spodbujal razvoj dejavnosti v pritličjih stavb in v javnem prostoru ter pritegoval pozornost obiskovalcev. Postal bo žarišče za programsko oživljanje drugih prizorišč v mestu. 

Za izvedbo poskusne zapore so pripravljene rešitve, ki sledijo potrebam stanovalcev in zagotavljajo dobro dostopnost za stanovalce in izvajalce dejavnosti v jedru kot tudi učinkovito posredovanje intervencijskih ekip v primeru nesreč. Dovoz za stanovalce v staro jedro bo urejen iz Roške ceste enosmerno skozi staro naselje. Najvišja dovoljena hitrost vožnje bo 20 km/h. Območje centra bo postalo območje skupnega prometnega prostora. Dostava bo potekala nemoteno, enako tudi vse nujne vožnje. Parkiranje za obiskovalce jedra bo urejeno na obstoječih lokacijah parkirišč: pri Športni dvorani, za Namo in pri KCK-ju, ki so vse manj kot 5 minut hoje oddaljene od Karlovega mostu. Mesto bo za tranzitni promet zaprto od 6. maja do sredine septembra. Po testnem obdobju bo sledila analiza učinkov na mestno jedro kot tudi na prometne tokove mesta.

Kočevski župan Vladimir Prebilič

O poskusni prometni ureditvi