Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

V Kočevju pravljičnih sedem

Piše: R.K.

Čas objave:
08.12.2022 12:58

Na drugi poziv za Naj drevo leta so na občino Kočevje prispeli trije predlogi, od tega en neustrezen, zato je javnost lahko glasovala med dvema predlogoma. Naziv pa so osvojile lipe v Dolnji Brigi, ki so jih predlagali vaščanke in vaščani.

Tako so v letošnjem letu pravzaprav dobili kar sedem naj dreves. Glasovati le za eno izmed lip namreč ne bi bilo smiselno, saj skupaj tvorijo pomembno celoto za naselje. Kot so zapisali tudi vaščani sami: »Magično število 7. Si predstavljate občutenja, ko sedite na sredini med drevesi? Odpirajo se neskončne možnosti domišljiji.«

Lipa je v Sloveniji zelo priljubljeno drevo, saj velja tudi za simbol slovenstva, zato se pogosto zasadi ob posebnih priložnostih in lokacijah. Kot drevo s simbolno vrednostjo smo jo v preteklosti najpogosteje sadili kot soliterno drevo na pomembne skupne površine v središčih vasi ali v mestu, zelo pogosto ob cerkvah, na grajskih dvoriščih in mestnih trgih. Lokacije pod ''glavno vaško lipo'' so od nekdaj bile javni prostor druženja, komunikacije, dogodkov in skupnega odločanja. Zasajena je tudi v številnih drevoredih; spomnimo se na našega Hufnaglovega z 87 drevesi in slavnega Napoleonovega. Kot avtohtono pionirsko drevo pa jo najdemo tudi na gozdnem robu in površinah v zaraščanju.

Letnice, kdaj so bile posajene lipe v Dolnji Brigi žal ne poznamo, obstaja pa stara fotografija iz leta 1938, ki jo je odstopil g. Ivan Gladič. Pred tem letom so bile lipe žal tudi neustrezno obrezane oziroma obglavljene, zato morda niso najbolj »zdrav« primerek te vrste drevesa. So pa kljub temu in zahvaljujoč danes ustrezni skrbi še vedno vitalne in predstavljajo pomembno središče kraja. Zato smo veseli, da so pozornost dobile tudi z nazivom Naj drevo 2022.