Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Kočevje

V Kočevju razprava o državljanski udeležbi v EU

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2015 10:18

Program Evropa za državljane je pomemben instrument spodbujanja večje vloge državljanov pri razvoju EU, s katerim naj bi bila vsem prebivalcem Evropske unije zagotovljena večja vloga v razvoju Unije, program pa s financiranjem projektov in dejavnosti poudarja skupno zgodovino in vrednote, ter spodbuja občutek pripadnosti Unije državljanom.

Izvedba projekta bo omogočila, da se raznolika skupina državljanov iz različnih evropskih občin povezuje okoli tem, ki so v skladu s cilji programa. Namen projekta je državljanom približati in predstaviti politiko državljanske udeležbe v EU in možnosti, kako lahko nanjo vplivajo, na razumljiv in uporaben način.

Organizacija mednarodnega srečanja s 112-imi predstavniki treh držav predstavlja večjo evropsko razsežnost projekta. Srečanje bo potekalo v Kočevju, od danes do nedelje, z osrednjim dogodkom v Šeškovem domu – prireditvijo v duhu znamenitega mota iz Slovenske književnosti "narod si bo pisal sodbo sam", ki je bil uporabljen na Zboru odposlancev slovenskega naroda. Mednarodno srečanje bo udeležencem nudilo tudi udeležbo na treh delovnih srečanjih, kjer se bodo srečali gospodarstveniki, ekonomisti, šolniki, člani društev, turistični in kulturni delavci vseh štirih sodelujočih občin.

Cilj projekta je spodbuditi razpravo o ključnih vprašanjih o sodelovanju državljanov v Evropi. Udeleženci bodo dobili jasnejši pogled na prihodnost Evrope in razvijali pozitiven odnos do EU institucij. Dobili bodo praktična znanja, navodila in motivacijo o tem, kako biti bolj aktivni državljani EU.

Sodelujoče občine bodo po zaključku mednarodnega srečanja pro-aktivno nadaljevale s poročanjem in informiranjem občanov prek socialnega omrežja, spletne strani in objav v medijih, o rezultatih srečanja. Občani bodo spodbujeni k dejavnem sodelovanju v peticijah in Evropskih državljanskih pobudah.