prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Ljubezen po domače: Tanja medijske pozornosti ne ...

Novice Kočevje

V Kočevju ukrepi za manj odpadne plastike

Piše: STA

Čas objave:
13.02.2020 12:52

Občina Kočevje, ki je na pobudo vlade in Skupnosti občin Slovenije lani podpisala dogovor o omejevanju uporabe plastičnega pribora v javnih ustanovah, je s pomočjo Komunale Kočevje k sodelovanju povabila še druge ustanove v občini. Odzvalo se jih je 22, skupaj pa so se odločili za še dodatne ukrepe na področju tovrstnih odpadkov.

Dogovor z javnimi službami in kočevskimi organizacijami je občina podpisala danes, hkrati pa napovedala tradicionalno prostovoljsko čistilno akcijo Očistimo Kočevsko, ki jo bodo pripravili 28. marca.

Dogovor poleg omejevanja uporabe plastičnega pribora priporoča ponudbo pijač in hrane v okolju prijazni, trajnostni embalaži, k podobnemu ravnanju pa skušajo spodbuditi še preostale občane.

Podpisniki dogovora želijo opozoriti tudi na nujnost zmanjševanja vsakovrstnih odpadkov s preprečevanjem enkratne uporabe izdelkov, kot so papirnati lončki. Priporočajo še pitje vodovodne vode, lotili pa se bodo tudi ustreznih usposabljanj in izobraževanj.

Kočevska občina je sicer med svoje ukrepe zapisala še ukinitev večjih plastičnih posod s pitno vodo v svojih prostorih, ukinitev plastičnih lončkov na avtomatu s kavo, nakup izdelkov v večjih pakiranjih z manj embalaže ali v okolju prijaznih ovojih, nakup predstavitvenega gradiva in protokolarnih daril iz lokalnega in okolju prijaznega gradiva in z digitalizacijo delovanja občinske uprave zmanjševanje porabe papirja.

Na kočevski tržnici in trgovini Zakladi Kočevske ne bodo več uporabljali plastičnih vrečk, kupce pa bodo spodbujali k uporabi lastnih torb ali podobnih pripomočkov. K podobnim ukrepom so pozvali še preostale kočevske trgovine in pekarne, tovrstne spremembe pa načrtujejo tudi v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevsko.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je ob današnjem podpisu poudaril, da se zavedajo, da jih čaka še veliko dela in da lahko "s takšnimi malimi koraki vsakdo prispeva kolikor more".

Po podatkih Komunale Kočevje so v Občini Kočevje lani zbrali nekaj več kot 7000 ton odpadkov, od tega med drugim 930 ton embalaže, 196 ton papirja, 264 ton stekla in 940 ton bioloških odpadkov. Na končnem odlagališču je končalo približno 30 odstotkov odpadkov, pred desetimi leti pa je ta delež presegal 95 odstotkov.

Občina Kočevje sicer k prizadevanju za manj odpadne plastike vabi še podjetja in ustanove, ki se za omejevanje tovrstnih odpadkov še niso odločili, so še zapisali.