Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

V Kočevju vaja za zaščito kulturne dediščine

Piše: STA

Čas objave:
15.06.2020 09:35

Ob stavbah sedeža Občine Kočevje in Pokrajinskega muzeja Kočevje bo ob predpostavki ogroženosti kulturne dediščine danes potekala gasilska vaja. Namen vaje, ki so jo pripravili v okviru projekta Zaščita za ohranitev oziroma ProteCHt2save je vzpostavitev oziroma preizkus protokolov za zaščito ogroženih objektov in predmetov kulturne dediščine.

Na kočevski občini so potrdili, da bo prvi del vaje ob 15. uri bo potekal za občinsko stavbo, ki spada med kulturno zaščitene objekte, gasilci pa bodo v polurni vaji prikazali črpanje meteorne vode iz tamkajšnje kleti.

Vajo bodo uro kasneje preselili k stavbi kočevskega muzeja, za tamkajšnji polurni prikaz pa scenarij predvideva prekritje muzejske strehe z nepremočljivo ponjavo, izsesavanje vode iz muzejskih prostorov in reševanje ključnih muzejskih predmetov.

Po podatkih kočevske občine vadbeni scenarij sicer predvideva, da je klet stavbe Občine Kočevje zalilo ob močnem deževju, neurje pa je hkrati odpihnilo del strehe Šeškovega doma s kočevskim muzejem. Padavinska voda naj bi ob tem zalila muzejske skladiščne prostore, premočila tla in v muzeju shranjene predmete.

Vajo bodo izvedli na podlagi znanja in izkušenj, pridobljenih v okviru omenjenega transnacionalnega projekta, ki so ga izvedli z denarno podporo programa Interreg Srednja Evropa. Občina Kočevje je prek tega dobila tudi novo gasilsko opremo - potopno črpalko, ponjavo in vodni sesalnik, ki jo bodo med drugo reševalno opremo uporabili na popoldanski vaji.

Vaja bo prinesla "dragocene izkušnje", ki jih bodo lahko v primeru podobnih nesreč uporabili tudi pri zaščiti in reševanju v drugih muzejih po državi. Vajo bodo posneli in njene posnetke uporabili za izdelavo izobraževalnega filma, so še sporočili s kočevske občine.