Janko Sopar 2 Dobra karma

Janko Šopar po petih letih od upokojitve razkril,...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 18. maja

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

nana zeneli-družina Njena.si

Hčerka Nane Zeneli se je poročila

ana pusovnik kraja identitete Njena.si

Sanjski moški: Ana žrtev spletnega nepridiprava

Novice Kočevje

V Kočevju virtualni ogled porušenega gradu in zgodovine mesta

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2021 10:46

V okviru obeleževanja 550-letnice mesta Kočevje so danes v njegovem središču postavili interaktivni pano, ki bo mimoidoče popeljal na ogled porušenega kočevskega gradu, okoliških živali in v zgodovino mesta.

ar-kočevje
AR Kočevje
Občina Kočevje

Po besedah direktorja Podjetniškega inkubatorja Kočevje Marka Stijepića gre pri interaktivnem panoju za dodatno popestritev mestne turistične in kulturne ponudbe. Pred ogledom si bodo morali mimoidoči na mobilni telefon namestiti aplikacijo TravelAR, ki jo je razvil kočevski podjetniški inkubator, ta pa jih bo s pomočjo panoja popeljala po različnih vsebinah.

ar-kočevje
AR Kočevje
Občina Kočevje

V tridimenzionalni tehniki si bo mogoče ogledati predvsem grad in njegove prostore ter njegovo zgodovino v petih zaporednih obdobjih - od leta 1471, ko je Kočevje dobilo mestne pravice, do konca druge svetovne vojne, ko je bil grad porušen. "Gre torej za poustvarjanje izgubljene kulturne dediščine na podlagi ohranjenega zgodovinskega gradiva ter povezavo virtualnega sveta s fizičnim svetom," je za STA dejal Stijepić. Na ogled bodo tudi živali, značilne za Kočevsko, in zgodovina mesta. Cilj je tudi ljudi vzpodbuditi, da bi uporabljali omenjeno aplikacijo.

ar-kočevje
AR Kočevje
Občina Kočevje

Po oceni Občine Kočevje bo pano zanimiva popestritev turistične in kulturne ponudbe v mestu, posebej ker so turisti danes vse bolj zahtevni. "Namesto da bi si nekaj ogledali, fotografirali in nadaljevali pot, želijo nekaj resnično doživeti, vsebino pa pričakujejo na skoraj vsakem koraku," so zapisali v vabilu na današnje odprtje panoja.

Grad Kočevje v Valvasorjevi topografiji 1679

550-letnice pridobitve mestnih pravic v občini bodo med drugim proslavili tudi z nizom kratkih filmov o dogodkih, ljudeh in stavbah, ki so mestu dajale in še vedno dajejo identiteto. 

Grad Kočevje v Valvasorjevi topografiji 1679
Grad Kočevje v Valvasorjevi topografiji 1679
Občina Kočevje

V drugem iz serije dvanajstih kratkih filmov ob 550-letnici mesta se tako pomudijo pri Auerspergovem gradu, ki je vse do druge svetovne vojne predstavljal upravno središče in eno od prostorskih dominant Kočevja. Grad je imel zelo bujno zgodovino, saj mu niso prizanašale ne vojne vihre ne roparji. Zato pa mu je bil – morda celo preveč – prijazen kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki ga je upodobil konec 17. stoletja.