Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

Kyrie Irving Svet24.si

Zvezdnik Kyrie Irving o soigralcu Dončiću z ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Kranjec Roglič Ekipa24.si

Robert Kranjec proti Primožu Rogliču?! Slovenska...

luka sasa doncic Njena.si

Luka Dončić delil video nežnih trenutkov z očetom

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Kočevje

V Kočevju zbiranje vlog za prijavo škode v nedavnem neurju

Piše: STA

Čas objave:
22.07.2019 10:46

V Občini Kočevje so te dni začeli zbiranje vlog za ocenjevanje gmotne škode zaradi posledic nedavnih neurij s poplavami, točo in z močnim vetrom.

Prizadeti lahko izpolnjene obrazce oddajo na občinskem vložišču ali po pošti do vključno ponedeljka, 12. avgusta, do poldneva. Obrazce lahko dobijo na omenjenem vložišču ali na občinski spletni strani. Na kočevski občini so povedali, da je ministrstvo za obrambo oz. Uprava RS za zaščito in reševanje izdala sklep o začetku ocenjevanja škode na stvareh, zaradi posledic neurja s poplavami, močnim vetrom in točo 7. in 8. julija letos.

Gre za škodo, ki je nastala na zemljiščih, stavbah oz. na infrastrukturi in vodotokih v Občini Kočevje, prizadeti občani pa morajo k izpolnjenemu obrazcu priložiti fotografijo nastale škode, predračun ali račun za opravljeno storitev ali nakup materiala.

Oškodovanci sicer lahko vložijo obrazce za oceno škode na stavbah, za oceno delne škode na stavbah, za oceno škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih ter na gradbenih in inženirskih objektih.


Na kočevski občini so še dodali, da sicer škodo v gozdovih ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, na vodotokih Direkcija RS za vode, na kulturni dediščini Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v gospodarstvu ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na državnih cestah Direkcija RS za infrastrukturo.

Na kočevski občini okvirne ocene skupne škode sicer niso želeli izdati. Minister za okolje in prostor Simon Zajc je ob svojem obisku v Kočevju dan po neurju ocenil, da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči.

Po podatkih kočevske civilne zaščite je nedavno neurje z viharnim vetrom, nalivom in tudi s točo predvsem v Kočevju in njegovi okolici razkrilo nekaj tovarniških ostrešij, več ostrešij stanovanjskih hiš in zalilo več kleti ter drugih objektov. Veliko škodo je za sabo pustilo na kočevskem pokopališču. Uničilo je tudi več poljščin in poškodovalo gozdno drevje.

V Občini Kočevje so sicer zabeležili nekaj več kot 50 dogodkov, na območju samega Kočevja, ki je bilo najhuje prizadeto, pa 44. Veliko je bilo tudi podrtih dreves, zaradi katerih so morali za približno pol ure zapreti glavno cesto proti Ljubljani. Hkrati je za približno dve uri brez elektrike ostalo približno 15 vasi v okolici Kočevja, skoraj 800 objektov pa je bilo brez elektrike še več ur po neurju.