kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

V Kostanjevici na Krki danes srečanje treh predsednikov

Piše: STA

Čas objave:
15.07.2021 07:04

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja se bosta danes na delovnem obisku v Sloveniji mudila predsednika Avstrije in Hrvaške, Alexander Van der Bellen in Zoran Milanović. Glavna tema tokratnega trilateralnega srečanja, ki bo v Kostanjevici na Krki, bodo prihodnost Evropske unije in izzivi, s katerimi se ta sooča po pandemiji covida-19.

Predsedniki bodo na pogovoru največ pozornosti namenili okrevanju po pandemiji, ki ga je treba čim bolj izkoristiti za prehod v okolju prijazen trajnostni razvoj, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Poleg tega bodo predsedniki razpravljali o pričakovanjih glede konference o prihodnosti Evrope. Velik del konference, ki se je pričela 9. maja, bo potekal v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, zaključila pa se bo spomladi 2022 v času predsedovanja Francije.



Predsedniki Slovenije, Avstrije in Hrvaške naj bi, kot so zapisali v uradu slovenskega predsednika, posebno mesto namenili še krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami ter razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o varnostnih izzivih v evropski soseščini.

Letošnje srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške bo skupno osmo in tretje, ki ga bo gostila Slovenija. Trilateralni srečanji predsednikov sta doslej v Sloveniji potekali leta 2015 v Logarski dolini in leta 2018 v Goriških Brdih.