Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Ljubljana

V Kostanjevici na Krki danes srečanje treh predsednikov

Piše: STA

Čas objave:
15.07.2021 07:04

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja se bosta danes na delovnem obisku v Sloveniji mudila predsednika Avstrije in Hrvaške, Alexander Van der Bellen in Zoran Milanović. Glavna tema tokratnega trilateralnega srečanja, ki bo v Kostanjevici na Krki, bodo prihodnost Evropske unije in izzivi, s katerimi se ta sooča po pandemiji covida-19.

Predsedniki bodo na pogovoru največ pozornosti namenili okrevanju po pandemiji, ki ga je treba čim bolj izkoristiti za prehod v okolju prijazen trajnostni razvoj, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Poleg tega bodo predsedniki razpravljali o pričakovanjih glede konference o prihodnosti Evrope. Velik del konference, ki se je pričela 9. maja, bo potekal v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, zaključila pa se bo spomladi 2022 v času predsedovanja Francije.Predsedniki Slovenije, Avstrije in Hrvaške naj bi, kot so zapisali v uradu slovenskega predsednika, posebno mesto namenili še krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami ter razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o varnostnih izzivih v evropski soseščini.

Letošnje srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške bo skupno osmo in tretje, ki ga bo gostila Slovenija. Trilateralni srečanji predsednikov sta doslej v Sloveniji potekali leta 2015 v Logarski dolini in leta 2018 v Goriških Brdih.