pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki Omanova retrospektivna razstava

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.05.2016 10:46

V novih razstavnih prostorih Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo zamejskega slikarja Valentina Omana, ki se uvršča med najuglednejše avstrijske umetnike. Razstavo ob njegovi lanski 80-letnici so pripravili s sodelovanjem celovškega muzeja moderne umetnosti in dunajske Hiše umetnikov.

Na veliki pregledni razstavi, ki bo na ogled do 28. avgusta, z več kot 170 slikarskimi, grafičnimi, risarskimi in kiparskimi deli ter dokumentarnim pregledom Omanovih javnih objektov bodo predstavili dobrih 50 let avtorjevega ustvarjanja. Razstavo bodo pospremili z obsežno publikacijo v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Kot ugotavlja kustos kostanjeviške galerije Goran Milovanović, je Omanovo izrazito raziskovalno umetniško ustvarjanje vpeto v polje abstraktne figuralike, hkrati pa nenehno prehaja tvarnost in vstopa v polje duhovnega. Čas in prostor sta v njegovih delih prežeta z minljivostjo, takšna pa je videti tudi Omanova slikarska figuralika.

Razstavo bodo odprli v temeljito rekonstruiranem in prenovljenem delu zahodnega krila nekdanjega kostanjeviškega samostanskega kompleksa, ki po glavnini izvedene prenove v dveh nadstropjih ponuja 630 kvadratnih metrov sodobno urejenih in ogrevanih galerijskih površin.


Valentin Oman se je leta 1935 rodil v Štebnu pri Beljaku. Slikarstvo je študiral na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju in tam leta 1962 diplomiral. Leto kasneje je končal še grafično specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Poleg slikarskega, kiparskega, grafičnega in risarskega dela, ki ga je predstavil na številnih razstavah, pomemben del njegovega opusa predstavljajo raznolika dela za javni prostor ter naročila za javne zgradbe.

Za svoje delo je poleg visokih avstrijskih priznanj in nagrad prejel tudi več slovenskih. Leta 1981 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1997 Jakopičevo nagrado in leta 2005 državno odlikovanje zlati red Republike Slovenije za zasluge - za življenjsko delo v likovni umetnosti in prizadevanja za
enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem. Živi in ustvarja na Dunaju ter v Bekštanju na avstrijskem Koroškem.