Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kostanjevica na Krki

AVDIO: V Kostanjevici na Krki razstava Prestopanja Tine Mohorović

Piše: STA/R.M.

Čas objave:
20.05.2020 10:44

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je na ogled razstava Prestopanja z najnovejšim ciklom grafik Tine Mohorović.

Razstavo, ki je na ogled do 21. junija, je kostanjeviška galerija pripravila v sodelovanju z Galerijo Velenje, ki bo junija v tem mestu razstavila drugi del, oziroma nadaljevanje te razstave. Kustosinja kostanjeviške razstave Kristina T. Simončič je ocenila, da so za grafike in risbe Tine Mohorović značilne precizne, tanke poteze, ki gradijo fluidne, odprte motive. Motivi zunanjega sveta so v njenem ciklu Prestopanja zreducirani na nekaj izbranih detajlov in predstavljajo prehod iz zunanjih prostorov v notranji osebni prostor, v odnos posameznika s samim seboj, je dodala.

Umetnica je sicer za Prestopanja uporabila iste grafične plošče kot za svoj predhodni cikel, iz teh je osamila posamične detajle in iz njih sestavila povsem nove kompozicije.

"Učinek geometrijsko minimalistične celote gradijo premišljeno in matematično preračunane razdalje in razmerja delov grafičnih plošč, ki jih je avtorica presvetlila s tehnično zahtevnim procesom visokega jedkanja. Z močnim kontrastriranjem svetlobe in sence je dosegla preigravanje med pozitivom in negativom odtisa ter prestopanje iz odtisovanja v tehniki globokega tiska k visokemu tisku."

Kustosinja je dodala, da magičnost in nadrealizem v motivih spremljata umetnico od samih začetkov njene ustvarjalne poti. "Drobne figure na njenih delih vstajajo iz domišljije in se prelivajo eno v drugo ter se spajajo v fantastične konglomerate oblik, ki samo asociativno spominjajo na oblike, predmete in kraje iz nam znanega sveta."

"V negotovi situaciji v svetu, v kateri smo konstantno bombardirani s pretežno negativnimi informacijami, so grafike in risbe Tine Mohorović prostori zatočišča, ki omogočajo razmislek in meditativno poglabljanje onkraj, v globine jaza," je še zapisala Kristina T. Simončič.

Razstava prestopanja prinaša nadaljevanje predlanskega grafičnega cikla Mohorovićeve Anonimi.

Tina Mohorović se je leta 1988 rodila v Novem mestu. Z grafiko globokega tiska je leta 2012 diplomirala na oddelku za likovno pedagogiko ljubljanske Pedagoške fakultete. Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je leta 2016 končala podiplomski študij scenskega oblikovanja. Tega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Tina Mohorović je zunanja sodelavka in mentorica šole grafike globokega tiska v ljubljanski Narodni galeriji. Kot samozaposlena kulturnica deluje na področjih scenografije in grafike. Razstavlja v Sloveniji in tujini. Zadnje obdobje živi in ustvarja v Izoli.

Tina Mohorovič med slikarstvom in scenografijo

Iz intervjuja v oddaji "S Krko naokoli"