mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki s sajenjem obrežnega rastja opozorili na pomembnost voda

Piše: STA

Čas objave:
22.03.2023 13:30

Direkcija RS za vode, Zavod RS za varstvo narave in Vodnogospodarsko podjetje Novo mesto so ob svetovnem dnevu voda na približno 300 metrih obrežja Krke v Kostanjevici na Krki na novo zasadili manjkajoče obrežno rastje. Šlo je tudi za simbolno akcijo, s katero so želeli opozoriti na pomembnost voda in vodnega življenjskega prostora.

Zasadili so približno 100 sadik avtohtonih listavcev nižinskih vodotokov in vrbovih potaknjencev, je ob današnji akciji povedala vršilka dolžnosti direktorice Direkcije RS za vode Neža Kodre.

Z zasaditvijo so poleg izboljšanja naravnega okolja in stanja ob reki želeli opozoriti tudi na pomen obrežnega okolja za ohranjanja biotske raznovrstnosti.

Obrežni rečni pas namreč predstavlja enega izmed ključnih elementov vodnega in obvodnega območja. Poleg tega, da utrjuje rečne brežine in preprečuje erozijo, vpliva tudi na stanje voda in habitatov oz. vsega okolja. Akcija je sicer sodila v sklop rednega vzdrževanja Krkinih obrežij in slovenskih vodotokov, je še dodala Kodretova.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir pa je opozoril, da gre za vzpostavitev obrežne zarasti, ki bo prispevala k izboljšanju rečnega stanja, kakor tudi biotske raznovrstnosti na tem območju. Z zasaditvijo obrežnega rastja in posledičnim senčenjem bodo vplivali tudi na temperaturo rečne vode, je še dejal.



Da so vode v prvi vrsti življenjski prostori, je ob današnjem dnevu voda menil direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič. Ker gre za pomembne ekosisteme, je treba vse posege vanje temeljito premisliti. Vsak poseg v ekosisteme ima namreč določen vpliv, tega pa je treba z različnimi ukrepi kar najbolj zmanjšati, je poudaril.

Oršanič je ob robu današnjega novinarske konference opozoril še na odgovoren odnos do okolja in voda. Kot je navedel, je namreč v bližnjem Krakovskem gozdu oz. v tamkajšnjem rezervatu s pragozdom nedavno prišlo do nedovoljene sečnje dreves, nekdo pa je tudi tam odložil gradbene odpadke. O vsem je sicer obvestil pristojne ustanove, je še dejal.

Novinarske konference se je udeležil tudi kostanjeviški župan Robert Zagorc. Ocenil je, da so tovrstni ukrepi utrjevanja rečnih brežin potrebni in vedno dobrodošli.

Po podatkih direkcije za vode je sicer celostno upravljanje voda, kamor poleg zagotavljanja varstva pred njihovim škodljivim delovanjem sodi tudi preprečevanje slabšanja stanja voda in ohranjanje njihove kakovosti, eno njihovih temeljnih poslanstev. Pri tem pomembno vlogo igra obrežni pas, njegovo vzdrževanje pa sodi med najpomembnejše ukrepe za izboljšanje stanja voda in okolja, so še zapisali na direkciji.