mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki sanacija največjega slovenskega sodobnega mozaika

Piše: STA

Čas objave:
21.01.2019 14:42

Kostanjeviški občinski svetniki so minuli četrtek potrdili sanacijo leta 1982 na pročelje tamkajšnje Osnovne šole Jožeta Gorjupa vzidanega največjega slovenskega sodobnega stenskega mozaika. Mozaik s prizorom bitke na Krškem polju med kmečkim uporom leta 1573 je po predlogi slikarja Ivana Seljaka-Čopiča izdelala delavnica Alfia Tambosse.

Ravnateljica Osnovne šole Jožeta Gorjupa Melita Skušek je za STA povedala, da so mozaik z dodanimi besedami Alojza Gradnika, prvotno načrtovan za kulturni dom v Krškem, izdelali po državnem naročilu in ga na pročelje kostanjeviške telovadnice vzidali ob zadnji šolski prenovi leta 1982.

Šola ga je po posredovanju takratnega ravnatelja Lada Smrekarja dobila zaradi svoje umetniške naravnanosti. Kot šola galerija se namreč ponaša z več kot 1300 podarjenimi likovnimi deli 230 umetnikov z vsega sveta. Približno četrtina teh je v šoli razstavljena, druga hrani kostanjeviška Galerija Božidarja Jakca.

Da šola slovi kot svojevrstna galerija z vrhunskimi umetniškimi deli, je po njenih besedah zasluga nekdanjega ravnatelja Smrekarja. Ta je namreč sprva po golih šolskih hodnikih razstavil nekaj umetniških slik v njegovi lasti, kasneje pa izkoristil številna znanstva z umetniki, ki so šoli podarili svoja dela.

Ker je šola sodelovala pri kiparskem simpoziju Forma viva, so se tam nabrala tudi dela mednarodnih likovnikov, sicer pa so med deli šolske galerije tudi umetnine Božidarja Jakca, bratov Franceta in Toneta Kralja, Lojzeta Dolinarja, Bogdana Borčića, Franceta Miheliča, Vladimirja Lamuta, Lojzeta Boljke in drugih. Prvo stalno postavitev so na šolskih hodnikih uredili leta 1956.



Melita Skušek je še opozorila, da gre za največji slovenski sodobni mozaik, izdelan v ugledni italijanski delavnici mojstra Alfia Tambosse v Vidmu.

Svetovalka kostanjeviške občinske uprave Anita Krajnc je za STA navedla, da bo kostanjeviška občina za sanacijo mozaika namenila nekaj manj kot 12.000 evrov. Ker mozaik nima spomeniškega statusa, ne morejo računati na zunanjo podporo.

Sanacijo oz. restavracijo poškodovanega mozaika bodo izvedli pod ustreznim strokovnim vodstvom. Dela naj bi začeli spomladi in naj bi jih skupaj s hkratno energetsko prenovo šole končali do novega šolskega leta.

Dodala je še, da je 184 kvadratnih metrov pokrivajoči mozaik na južnem pročelju šolske telovadnice mestoma razpokan, ponekod so odpadli mozaični kamenčki, kar je posledica starosti, udarcev ob notranji steni telovadnice, lege na potresnem območju in ob cesti ter vremenskih in drugih okoljskih vplivov.