požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice

V Krki podelili 127 certifikatov za nacionalno poklicno kvalifikacijo Napredno znanje za delo s sodobnimi tehnologijami

Piše: R.K.

Čas objave:
23.02.2023 08:07

Včeraj je v farmacevtski družbi Krka potekala slovesna podelitev certifikatov za nacionalno poklicno kvalifikacijo. Prejelo jih je 127 zaposlenih, ki so uspešno končali izobraževanje za delo v farmacevtski industriji. Do zdaj je programe NPK uspešno končalo 1812 krkašic in krkašev. S pridobljenim znanjem učinkoviteje sledijo vedno zahtevnejšim avtomatiziranim delovnim procesom in se hitreje prilagajajo razvoju računalniško vodenih tehnologij.

V Krki je znanje vrednota, zato razvoj zaposlenih sistematično načrtujemo na vseh ravneh delovanja. Nataša Pevec, vodja proizvodnje v Proizvodnji zdravil, je v nagovoru na slovesnosti poudarila: »Procesi proizvodnje učinkovin in končnih izdelkov potekajo v skladu z najvišjimi mednarodnimi farmacevtskimi in proizvodnimi standardi, ki zahtevajo vse hitrejše prilagajanje tehnološkemu in tehničnemu napredku. Da do bolnikov pridejo kakovostna, varna in učinkovita zdravila, je potrebnega veliko znanja, ki ga je treba ves čas nadgrajevati. Zato tudi v proizvodnji potrebujemo izobražene in visokousposobljene delavce.«

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) je edinstven proces pridobivanja in potrjevanja znanja, v katerem je glavni poudarek na spretnostih in veščinah, pridobljenih na delovnem mestu. Začetki segajo v leto 2000, ko smo v Krki organizirali 6 programov NPK. S sistematičnim izobraževanjem za specifično delo v farmacevtski industriji smo doslej usposobili 1954 udeležencev. Certifikat je pridobilo 1812 krkašic in krkašev, letos jih je izobraževanje za farmacevtskega procesničarja končalo 127.

Priprava za poklicno kvalifikacijo IV. stopnje poteka dve leti. Sestavlja jo teoretični del (220 ur predavanj) in praktično delo v neposrednem delovnem procesu pod vodstvom mentorjev, vodij linij, vodij organizacijskih enot in drugih zaposlenih.

Pridobitev certifikatov NPK prinaša prednosti zaposlenim in podjetju. Udeleženci spoznavajo najnovejšo tehnologijo, delovne procese, kontrolne sisteme ter stroge zahteve integriranega sistema vodenja in zagotavljanja kakovosti pri proizvodnji končnih zdravil in učinkovin ter pri logističnem procesu v farmacevtski proizvodnji. Usposabljanje je v primerjavi z izobraževanjem v šolskem sistemu precej krajše, stroški pa so kar trikrat manjši, saj za prenos znanja poskrbijo domači visokousposobljeni strokovnjaki. Ključno pa je, da zaposleni pridobijo najnovejše znanje ter spretnosti in veščine, s katerimi kakovostno obvladujejo proizvodne in druge delovne procese v sodobnih visokotehnoloških obratih.