Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

V Krškem nasprotujejo izhodiščem reševanja skupnega odlaganja NSRAO v Vrbini

Piše: Občina Krško

Čas objave:
02.03.2019 13:20

Članice in člani Občinskega sveta Občine Krško so se na nedavni redni seji med drugim seznanili z načeli za reševanje skupnega odlaganja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, ki jih predlaga Koordinacijski odbor Meddržavne komisije, ter izrazili nasprotovanje in zahtevali odgovorno nadaljevanje izvajanja načrtovanih ureditev v skladu z uredbo o DPN ter izpolnitev protokolov in dogovorov, podpisanih ob umeščanju odlagališča NSRAO v Vrbini.

Občinski svet se je na seji seznanil z načeli za reševanje skupnega odlaganja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, ki jih je na zadnji seji v januarju predlagal Koordinacijski odbor Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja Pogodbe med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearno elektrarno Krško, njenim izkoriščanjem in razgradnjo.
Kot je uvodoma pojasnil župan občine Krško mag. Miran Stanko, je Koordinacijski odbor glede reševanja skupnega odlaganja NSRAO, sprejel štiri izhodišča oz. načela. Sporno je predvsem drugo načelo, ki se glasi: S skupnim odlagališčem obe državi rešita problem odlaganja VSEH svojih NSRAO (poleg odpadkov iz NEK tudi odpadke iz skladišča v Brinju pri Ljubljani in odpadke iz skladišč na Hrvaškem). Kot je poudaril župan, temu v Krškem nasprotujejo, saj slovenska zakonodaja tega ne omogoča, v postopku sprejema DPN pa je bilo zavzeto odločno stališče, da v odlagališču NSRAO NE SME biti odpadkov iz Republike Hrvaške. Opozoril je tudi na četrto načelo, ki govori o tem, da morajo pri gradnji in obratovanju enakovredno in enakopravno sodelovati slovenske in hrvaške organizacije, v skladu z 9. členom meddržavne pogodbe NEK (projekt morata skupaj voditi obe državi). To načelo ni izvedljivo, poudarja, saj je vnaprejšnja delitev 50:50 pri izbiri izvajalcev v nasprotju s pravnim redom RS.
Svoje stališče je predstavil tudi član Koordinacijskega odbora dr. Andrej Stritar, direktor Uprave RS za jedrsko varnost.
Svetnice in svetniki so soglasno podprli sklep z dopolnitvijo svetnika Aleša Zajca, da Občinski svet Občine Krško ne podpira nobenega od izhodišč Koordinacijskega odbora, ki jih je ta predstavil na zadnji seji Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja Pogodbe med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearno elektrarno Krško, januarja 2019. Prav tako zahteva od slovenskega dela Meddržavne komisije in Koordinacijskega odbora, da vsa nadaljnja pogajanja s hrvaško stranjo vodijo v smeri že sprejetih odločitev na lokalnem in državnem nivoju v zvezi z izgradnjo odlagališča NSRAO na lokaciji Vrbina.

Občinski svet zahteva, da se aktivno in odgovorno nadaljuje izvedba načrtovanih ureditev skladno z Uredbo o državnem prostorskem načrtu za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov na lokaciji Vrbina v občini Krško. Od Ministrstva za infrastrukturo oz. Agencije za radioaktivne odpadke pa zahteva, da spoštuje sklepe Meddržavne komisije in da najkasneje do maja 2019 izdela veljavni Program razgradnje NEK in odlaganja NSRAO ter izrabljenega jedrskega goriva.

Prav tako zahtevajo izpolnitev in realizacijo protokolov in dogovorov, podpisanih zaradi umeščanja odlagališča NSRAO na območje občine Krško, kar predstavlja pomemben lokalni interes in tudi pogoj Občine Krško za pridobitev uporabnega dovoljenja za obratovanje odlagališča NSRAO. Med omenjene protokole spadajo: Protokol o financiranju obnove gradu Šrajbarski turn, 2008; Protokol o informiranju javnosti in zagotavljanju sredstev za izgradnjo širokopasovnih omrežij v občini Krško zaradi umeščanja odlagališča NSRAO, 2008; Protokol o medsebojnem sodelovanju pri umestitvi odlagališča NSRAO v prostor in o zagotavljanju sredstev proračuna RS za sofinanciranje projektov ureditve komunalne infrastrukture na območju občine Krško, 2008; Protokol o ureditvi medsebojnih odnosov pri nameravani izgradnji nove cestne povezave Krško - Brežice, 2007, v delu, ki se nanaša na območje občine Krško.

Sprejeli program gospodarskih javnih služb za letošnje leto
Med drugim so svetnice in svetniki sprejeli tudi program gospodarskih javnih služb in sklep o zaračunanih cenah s področja komunale. Višina računa za uporabnike z vgrajenim vodomerom velikosti 20 mm, priključene na kanalsko omrežje, bo v letu 2019, ob upoštevanju predpostavk, da štiričlansko gospodinjstvo porabi 12 m3 vode, višja za 2,82 evra, kar predstavlja 5,22 % povišanje zneska računa. Na segmentu omrežnin oziroma cene javne infrastrukture bo višja za 1,54 evra. Na segmentu izvajanja storitev bo položnica višja za 1,28 evra.
Višina računa za uporabnike z vgrajenim vodomerom velikosti 20 mm, ki odpadno vodo odvajajo v greznico ali MKČN, bo ob upoštevanju predhodno navedenih dejstev in predpostavk v 2019, višja za 0,99 evra, kar predstavlja 2,4 %. Na segmentu omrežnin oziroma cene javne infrastrukture bo za 0,17 evra in na segmentu izvajanja storitev za 0,82 evra višji.


Za odpravo posledic naravnih nesreč iz proračunskih rezerv 272.000 evrov
Občinski svet je potrdil odlok o porabi sredstev proračunske rezerve leta 2019 za odpravo posledic naravnih nesreč na občinski infrastrukturi v višini 272.000 evrov, in sicer za projektno dokumentacijo in izvedbo zaščite pobočja nad kolesarsko stezo pri tunelu Brestanica, za sanacijo usadov v naselju Brezovica 1 in 2; sanacijo ceste odcep Grabner – Klinec - Pečnik in Sloka cesta (II. faza) ter sanacijo plazu na cesti Rožno - Presladol v naselju Kališovec.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju občine Krško
Sprejeli so tudi spremembe in dopolnitve odloka o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s čimer je v ustreznem aktu urejeno organiziranje javne gasilske službe v občini ter usklajeno z veljavno zakonodajo.

Letni programa izobraževanja odraslih v občini
Svetnice in svetniki so sprejeli tudi letni program izobraževanja odraslih v občini Krško za leto 2019, s katerim so zagotovili sredstva iz občinskega proračuna za delovanje Ljudske univerze Krško in sofinanciranje materialnih stroškov v višini 11.215 evrov ter za sofinanciranje programa Univerza za tretje življenjsko obdobje in programa Šola za starše, sofinanciranje študijskih krožkov in Večgeneracijskega centra Posavje, v skupni višini 12.364 evrov, skupaj torej 23.580 evrov.

Volitve in imenovanja
Svetnice in svetniki so za člana Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK kot predstavnika lokalne skupnosti potrdili Karla Kerina. V svet javnega zavoda Kulturni dom Krško so kot predstavnice ustanovitelja za mandatno obdobje petih let imenovali Marijo Istenič, Mirjano Marinčič, Jožico Mikek Veber, Kristino Ogorevc Račič in Tamaro Vonta, v svet javnega zavoda Ljudska univerza Krško pa Marijo Stopinšek in Alenko Špan.