20190212-00915116 Svet24.si

Znane podrobnosti tragične nesreče, v kateri je ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boris tomasic hisa pl3 Reporter.si

Črna gradnja: kako je klet Borisa »Kdo vam ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Tomislav Skejić Njena.si

Ljubezen na vasi: Med snemanjem tragedija v ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Krško

V Krškem odprli nove prostore Valvasorjeve knjižnice

Piše: STA

Čas objave:
10.06.2022 10:37

V Krškem so včeraj po dobrih dveh letih od začetka gradnje prizidka odprli nove prostore Valvasorjeve knjižnice. Gradnja prizidka je stala 4,4 milijona evrov. Mestna občina Krško bo 380.000 evrov zanjo dobila iz Eko sklada, preostanek naložbe bo pokrila sama. Prenova starega samostanskega dela stavbe bo sledila prihodnje leto.

Celotno naložbo dograditve in prenove mestne knjižnice z ureditvijo okolice so ocenili na približno 8,16 milijona evrov, je povedal krški župan Miran Stanko.

Z novim prizidkom je Valvasorjeva knjižnica Krško prišla do dodatnih 1600 kvadratnih metrov uporabne površine, v drugem naložbenem koraku, ki ga načrtujejo prihodnje leto, pa bo bodo prenovili 1140 kvadratnih metrov površin samostanskega dela knjižnice, je še dodal župan.

Naložba po podatkih krške občine obsega dva sklopa oziroma gradnjo prizidka s kletjo, pritličjem in travnato streho ter vso potrebno opremo na zemljišču nekdanjih vrtov ob knjižnici, predhodne arheološke raziskave in prenovo samostanskega dela knjižnice s povezavo obeh zgradb, stare in novozgrajene.


Prizidek so opremili z napravo za prezračevanje in s klimatizacijo ter ga v vzhodnem delu ob samostanu delno podkletili. Njegova zasnova je prilagojena izvirni samostanski arhitekturi, so še dodali na krški občini.

Krška občina je sicer, ker je knjižnica pred tem delovala v najetih prostorih kapucinskega samostana, od Slovenske kapucinske province za nekaj več kot 300.000 evrov leta 2016 odkupila skoraj celoten stari samostanski kompleks z zemljiščem in vrtom.

Po podatkih leta 1965 ustanovljene Valvasorjeve knjižnice to letno v povprečju obišče več kot 100.000 uporabnikov. Knjižnica poleg v svojih osrednjih prostorih deluje še v ločenem krškem mladinskem oddelku in s tremi zunanjimi izposojevališči na Vidmu, Senovem in v Kostanjevici na Krki. V Krškem od leta 1988 deluje v prostorih kapucinskega samostana, hkrati pa upravlja kapucinsko baročno knjižnico.

Slavnostna govornica na odprtju je bila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.