kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

V Krškem predstavili idejno rešitev za novi mestni bazen

Piše: STA

Čas objave:
17.10.2022 09:36

V Kulturnem domu Krško so te dni odprli razstavo idejnih rešitev za novi mestni bazen. Naložbo je Mestna občina Krško ocenila na približno devet milijonov evrov, del potrebnega denarja pa že zagotovila v proračunu prihodnjih dveh let. Ob ugodnem razpletu postopkov začetek gradnje predvidevajo prihodnje leto, so na krški občini navedli za STA.

Po podatkih Mestne občine Krško so razpis za omenjeno idejno rešitev pripravili s sodelovanjem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, ta pa je za zmagovalno rešitev izbrala predlog Borisa Beržana in Monice Juvera Jaminez s sodelavci.

Sicer pa se s pripravljavci zmagovalnega natečajnega elaborata že dogovarjajo za sklenitev projektantske pogodbe, so dodali. Projekt novega mestnega bazena sicer spada med kratkoročne cilje Mestne občine Krško.

Novi in od nekdanjega večji pokriti bazen nameravajo zgraditi ob športnem kompleksu pri Stadionu Matije Gubca. V prihodnjem kratkoročnem obdobju bo sicer šlo za eno največjih občinskih naložb, z gradnjo bazena ob Stadionu Matije Gubca in postajališču za avtodome pa želijo zaokrožiti tamkajšnji športni kompleks, so še dodali.

Pri enostopenjskem objavljenem natečaju za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novi krški bazen je po občinskih podatkih šlo za rešitev za arhitekturno in krajinsko oblikovanje bazenskega kompleksa na 27.500 kvadratnih metri površine s 25-metrskim bazenom s tribunami, z manjšim ogrevanim bazenom, gostinskim lokalom in wellnes centrom.



Urediti nameravajo tudi zunanje površine, rekreacijske poti ob Savi in sanitarije za bližnje postajališče s parkiriščem za avtodome. Idejna rešitev predvideva tudi ohranitev zdajšnje navezave do rekreacijske poti ob savskem nabrežju. Natečaj so objavili aprila, natečajna ocenjevalna komisija pa je prejela devet idejnih rešitev.

V Krškem so sicer na območju papirniške tovarne Vipap leta 1953 odprli 50-metrski bazen z ogrevano vodo, ki jo je zagotavljanja proizvodnja omenjene tovarne. Šlo je za prvi tovrstni projekt v nekdanji Jugoslaviji. Bazen je projektiral Stanko Bloudek, gradnjo pa je plačala omenjena tovarna papirja in celuloze.

Krški bazen je postal osrednje občinsko družabno in rekreacijsko središče. V Krško so na priprave prihajali najboljši jugoslovanski plavalci in vaterpolisti. Iz hrvaškega Zagreba v Krško pa je določeno obdobje vozil posebni kopalni vlak.

Bazen je deloval do leta 2006, ko je z delovanjem prenehal obrat celuloze podjetja Vipap. Dotok tople vode so zato takrat zaustavili, ker tedanje občinsko vodstvo in Vipap nista našla skupnega jezika, pa so stari bazen zaprli.