testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Krško

V Krškem predstavitev knjige DEMOS: Slovenska osamosvojitev in demokratizacija.

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.06.2015 17:50

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitev Krško – Kostanjevica na Krki je v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško v soboto, v Dvorani v parku Krško, pripravilo predstavitev knjige DEMOS: Slovenska osamosvojitev in demokratizacija.

Gosta večera sta bila avtorica knjige in direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver ter gospod Metod Šonc, krški delegat Zbora občin, izvoljen na prvih večstrankarskih volitvah v Skupščino Republike Slovenije leta 1990.

Po slovenski himni je zbrane nagovorila predsednica VSO Krško – Kostanjevica na Krki mag. Martina Prevejšek, ki je v nadaljevanju tudi vodila pogovor, in poudarila, da si v združenju prizadevajo za krepitev domoljubja, širjenje demokratične kulture ter za ohranjanje pristne zgodovinske resnice iz obdobja osamosvajanja Slovenije. V ta namen so v goste povabili dr. Andrejo Valič Zver, ki je obdobje slovenskega osamosvajanja in slovenske demokratizacije znanstveno raziskala v svoji doktorski disertaciji in jo predstavila v pričujoči knjigi.

Obiskovalce je pozdravila tudi direktorica Valvasorjeve knjižnice ga. Urška Lobnikar Paunović in poudarila, da predstavitev te knjige sodi v sklop prireditev, ki jih Valvasorjeva knjižnica pripravlja ob 50. obletnici njenega delovanja.


Kot gost je na predstavitvi sodeloval tudi gospod Metod Šonc, krški delegat Zbora Občin v Skupščini Republike Slovenije leta 1991. Gospod Šonc je v svojem pripovedovanju opisal svoje spomine in svoj pogled na čas in dogajanje, ko je kandidiral v Krškem in po izvolitvi, ko je kot delegat v Skupščini RS delal v Ljubljani. Krčani smo lahko ponosni, da smo v tistem času v Skupščini RS imeli svojega predstavnika, ki je aktivno deloval in pomagal soustvarjati samostojno Slovenijo.