Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

V Krškem prva posavska borza za okrepitev prehranske samooskrbe

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2020 12:17

Na krški tržnici na Vidmu je občinski Center za podjetništvo in turizem Krško danes pripravil prvo posavsko borzo S kmetije na krožnik. S prirejanjem omenjenih srečanj želijo spodbuditi povezovanje med kmetijami, gostinci in javnimi zavodi ter prispevati k boljšemu vključevanju lokalnih ponudnikov v kratke preskrbovalne verige.

Direktorica Centra za podjetništvo in turizem Občine Krško Kristina Ogorevc Račič je povedala, da so borzo, na kateri so se srečali in predstavili pridelovalci iz vsega Posavja, pripravili z namenom neposrednega sklepanja poslov.

Borza, s katero želijo doseči trajnostni poslovni model regijske prehranske oskrbe, je sicer sodelujočim ponudnikom in povpraševalcem omogočila stik ter izmenjavo informacij o ponudbi in povpraševanju po lokalno pridelanih živilih, je pojasnila.

Današnji obisk in odziv je ocenila za zelo dobra, predstavilo se je namreč 35 kmetovalcev oz. predstavnikov kmetij in drugih ponudnikov, borzo pa obiskalo približno 20 povpraševalcev.

Ponudbo borze je označila za kakovostno in pestro, sodelujoče kmetije pa so med drugim ponujale suhomesnate in ribje prehranske izdelke, zelenjavo, sadje, med, mlečne izdelke, zelišča, vino, likerje, žgane in sadne pijače, jajca, testenine, bučno olje, moko in druge mlevske izdelke ter podobno prehrano.

Omenjeno borzo želijo sicer pripraviti vsaj enkrat letno in zanjo navdušiti še več ponudnikov oz. kmetij in povpraševalcev.

Ogorevc Račičeva je opozorila, da se sicer v Posavju vrsto let prizadevajo za okrepitev lokalne prehranske samooskrbe, saj gre za regijo s pestro ponudbo od zelenjadarstva, sadjarstva, ribogojstva, vinogradništva in vinarstva do poljedelstva ter živinoreje, oz. za regijo, ki bi se lahko s pridelki in izdelki omenjenih panog oskrbovala sama.

Za krepitev prehranske samooskrbe so v Posavju pripravili tudi več drugih spodbujevalnih projektov, je še dejala.

Eden od sodelujočih ponudnikov Aleš Balon z Bizeljskega je za STA omenjeno posavsko borzo pozdravil v predstavitvenem pogledu in ob tem poudaril, da se bodo zadeve tehtno spremenile na bolje, ko bodo zavodi in drugi povpraševalci bolj kot ceno prehranskih pridelkov in izdelkov začeli ceniti njihovo kakovost.

Visoko kakovost prehranskih izdelkov lahko namreč zagotovita le kratka preskrbovalna veriga in domači ponudnik, je še menil Balon.