900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

V Krškem za lepši izgled

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2013 09:27

Občina Krško posebno pozornost v zadnjem času namenja razvoju mesta Krško, ki bo v prihodnosti doživelo novo podobo.

Cilju urejenega mestnega središča sledi s številnimi obnovami v starem mestnem jedru. Med zadnjimi aktivnostmi v to smer je odkup propadajočega poslopja nekdanje železnine, ki že več let kazi podobo mestnega središča.

Vse bolj urejeno in z obnovami zadnjih let dopolnjeno staro mestno jedro, daje mestu podobo vse večje urejenosti in utrjuje značilnosti zgodovinskega, kulturnega, upravnega in izobraževalnega središča.

K lepši podobi bodo gotovo pripomogli načrti, ki jih ima Občina s pravkar pridobljeno, sicer od leta 2002 samevajočo in propadajočo, stavbo nekdanje železnine. Gre za 900 m2 velik objekt za katerega si lokalna skupnost prizadeva, da bi v njej po obnovi zagotovila prostor za Okrajno sodišče. Odločitev je v pristojnosti Ministrstva za pravosodje in javno upravo, s katerim Občina Krško upa na dogovor, da bi v obnovljen oz. novozgrajen objekt prestavili dejavnost iz trenutno starejših in manjših prostorov v katerem deluje Okrajno sodišče v Krškem.

Kako se je spreminjala podoba starega mestnega jedra?


Občina Krško se je že pred leti aktivno lotila projektov, da bi osvežila podobo starega mestnega jedra. Med najvidnejšimi je gotovo celovita ureditev zgodovinsko kulturnega spomenika Valvasorjev kompleks v letu 2010. K celovitosti tega območja gotovo prispeva tudi ureditev Hočevarjevega trga in obeh fakultet, ki danes delujejo v 1700 m2 velikem objektu nekdanje srednje tehnične šole. Z odkupom starega Mercatorja in nekdanje trgovine elektrotehne je Občina uredila prostore za trgovsko, poslovno dejavnost, bližnji trg pa za druženje. V tem sklopu velja omeniti tudi odprtje mladinskega oddelka s čitalnico in pravljično sobo v pritličju nekdanje Engelsbergerjeve hiše v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico.

Prihodnji načrti pa ob vzpostavitvi delovanja pravkar celovito obnovljene Mencingerjeve hiše, zajemajo še umestitev nove knjižnice v neposredni bližini, s tem ko bo nekje junija stekel promet po delu nove krške obvoznice pa sledi še urejanje ene izmed sivih lis v starem Krškem, območja Zatona.

V ohranjanju in vzpostavljanju lepše podobe mesta Občina Krško vidi tudi spodbudo za vnos dejavnosti, ki bi v ta del vrnile življenje.

Župan Miran Stanko o ureditvi mesta