900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

V Krškem za participativni proračun prihodnjega leta spet 210.000 evrov

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2023 13:40

V Mestni občini Krško, ki je pred štirimi leti uvedla možnost sodelovanja občanov pri izbiri projektov t. i. participativnega proračuna, bodo zanj prihodnje leto namenili 210.000 evrov oz. enako vsoto, kot so jo za letos. Na vsakem od skupaj sedmih določenih občinskih območjih bodo občani lahko predlagali za do skupaj 30.000 evrov naložb.

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da pri določanju o njegovi porabi sodelujejo občani, ki sami določijo, katere naložbe so v lokalni skupnosti najbolj nujne in kako želijo prispevati k izboljšanju življenja v občini, je krški župan Janez Kerin povedal na današnji novinarski konferenci.

Vsak občan lahko občini predlaga projekte, hkrati pa ima priložnost sodelovati pri odločanju o tem, katere bodo v ožji lokalni skupnosti izvajali. Gre tudi za svojevrstno "malo šole demokracije", je ocenil Kerin.

Po podatkih direktorice krške občinske uprave Ajde Štrucl gre sicer za sedem območij, ki jih sestavljajo krajevne skupnosti Brestanica in Rožno-Presladol, Dolenja vas, Spodnji Stari Grad, Spodnja Libna in Zdole, Gora, Raka in Veliki Trn, Koprivnica in Senovo, Krško, Podbočje in Veliki Podlog ter Senuše, Leskovec pri Krškem in Krško polje.

Po njenih besedah bodo lahko občani projektne predloge mesec dni, med 13. marcem in vključno s 13. aprilom, oddali na obrazcu, ki ga bodo dobili na občinski spletni strani ali v občinski sprejemni pisarni. Posamezni predlagatelj, ki mora biti star najmanj 15 let, bo lahko predlagal največ dva projektna predloga. Če bo šlo za skupine, lahko kot podpisnik ali sopodpisnik nastopa največ pri dveh.



Vse predloge bo skladno z merili do junija letos pregledala občinska uprava in jih pristojni komisiji posredovala v dokončno presojo in potrditev. Ta bo nato pripravila sezname izvedljivih projektov. Glasovanje o prednostni izvedbi bo med 5. in 12. junijem možno na spletni strani Občine Krško in v občinski sprejemni pisarni, je navedla direktorica.

O izglasovanih projektih in njihovi uvrstitvi v proračun prihodnjega leta bodo na koncu odločali občinski svetniki. Predlagana naložba mora sicer prispevati k uresničevanju javnega interesa in izboljšanju bivanja. Izvedljiva mora biti v okviru navedenega zneska in skladna z nalogami občine. Lahko gre tudi za vzdrževalni projekt ali posodobitev.

Štrucleva je še opozorila, naj bodo predlagatelji v zdajšnjem obdobju dražitev blaga in storitev pozorni, da cena posameznega projekta skupaj z davkom ne bo presegla mejnih 10.000 evrov.

V Mestni občini Krško so v participativni proračun tekočega leta na predlog občanov lani uvrstili 23 projektov. Občinska uprava jih bo izvedla do konca leta. Občani sicer lahko vse podatke o participativnem proračunu preberejo tudi v priložnostni občinski brošuri.