Biodinamika 3 - RV_ZR mar 19 Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. septembra

koronavirus, meso, peka, odojek Svet24.si

Moškim, ki uživajo meso, bi prepovedali seks, ...

Tonin med obiskom vojakov na terenu Necenzurirano

Oklepniki in naši kavč-feldmaršali #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

trije prijatelji Njena.si

Exatlon: Tim, Michael in Teo tesno povezani še iz...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice Novo mesto

V lekarnah dobavljene maske sproti poidejo

Piše: STA

Čas objave:
24.02.2020 18:47

V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada.

Lekarna Ljubljana je danes na spletni strani objavila, da je zaradi velikega povpraševanja zaloga vseh vrst zaščitnih mask v njihovih enotah pošla. "Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila trenutno ni več na voljo," so zapisali.

Zaradi povečanega povpraševanja so zaščitne maske pošle tudi v Kemofarmaciji, ki se ukvarja z veletrgovino. Kot so zapisali za STA, s trenutnimi in novimi dobavitelji iščejo načine, da slovenski trg oskrbijo z dodatnimi količinami mask. "Se pa tudi dobavitelji srečujejo z velikim povpraševanjem, ki presega ponudbo," pravijo. Ob tem dodajajo, da je povpraševanje po zaščitnih maskah s strani lekarn, bolnišnic in ostalih njihovih kupcev zelo veliko.

Zaščitnih mask naj bi v lekarnah začelo primanjkovati že v preteklih tednih, v času vrhunca okužbe z gripo.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje so sicer danes povedali, da zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi koronavirusa trenutno niso potrebni.

Na NIJZ poudarjajo, da je za uspešno preprečevanje okužb treba upoštevati osnovne higienske ukrepe. Tako svetujejo temeljito umivanje rok z milom in vodo, izogibanje dotikanju oči, nosu ali ust z neumitimi rokami ter pokrivanje ust z robčkom med kašljanjem ali kihanjem. Če ni na voljo vode in mila, priporočajo razkuževanje z antiseptikom, pri čemer naj bo vsebnost alkohola vsaj 60-odstotna.