Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

V lekarnah dobavljene maske sproti poidejo

Piše: STA

Čas objave:
24.02.2020 18:47

V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada.

Lekarna Ljubljana je danes na spletni strani objavila, da je zaradi velikega povpraševanja zaloga vseh vrst zaščitnih mask v njihovih enotah pošla. "Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila trenutno ni več na voljo," so zapisali.

Zaradi povečanega povpraševanja so zaščitne maske pošle tudi v Kemofarmaciji, ki se ukvarja z veletrgovino. Kot so zapisali za STA, s trenutnimi in novimi dobavitelji iščejo načine, da slovenski trg oskrbijo z dodatnimi količinami mask. "Se pa tudi dobavitelji srečujejo z velikim povpraševanjem, ki presega ponudbo," pravijo. Ob tem dodajajo, da je povpraševanje po zaščitnih maskah s strani lekarn, bolnišnic in ostalih njihovih kupcev zelo veliko.

Zaščitnih mask naj bi v lekarnah začelo primanjkovati že v preteklih tednih, v času vrhunca okužbe z gripo.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje so sicer danes povedali, da zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi koronavirusa trenutno niso potrebni.

Na NIJZ poudarjajo, da je za uspešno preprečevanje okužb treba upoštevati osnovne higienske ukrepe. Tako svetujejo temeljito umivanje rok z milom in vodo, izogibanje dotikanju oči, nosu ali ust z neumitimi rokami ter pokrivanje ust z robčkom med kašljanjem ali kihanjem. Če ni na voljo vode in mila, priporočajo razkuževanje z antiseptikom, pri čemer naj bo vsebnost alkohola vsaj 60-odstotna.