ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

V lekarno le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2020 15:48

Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, naj v lekarno stopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, pri tem pa tudi nujno upoštevajo minimalno razdaljo z najbližjo osebo. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom še kako pomembno.

"Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju," je v današnjem sporočilu za javnost pozvala Lekarniška zbornica Slovenije.

Vse obiskovalce lekarn prosijo, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke, v lekarni pa držijo razdaljo vsaj en meter do najbližje osebe. "S takšnimi ukrepi bomo vsi skupaj pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal in drugih bolezni," so dodali.

V lekarniški zbornici ob tem svetujejo, da naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Farmacevtski strokovni delavci v lekarnah zagotavljajo neprekinjeno preskrbo z zdravili, kar je v dani situaciji ključno in zelo pomembno. "Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, ko se lahko ob čiščenju, prezračevanju in razkuževanju prostorov lekarna zaradi varnosti in zaščite obiskovalcev in zaposlenih začasno zapre," so še pojasnili v zbornici.

V Sloveniji je 341 javnih lekarn, ki delujejo skladno z zakonom o lekarniški dejavnosti.