Milan M Svet24.si

Ločitve, ki pretresajo slovensko politično sceno

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

Jurij Šorli, Tomaž Kokot Necenzurirano

Prvi poštar in minister – partnerja v poslih ...

DAVORIN KOPŠE, PARAPLEGIK Reporter.si

Noro: Vidni član SDS Davorin Kopše grozi z ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Novice

V Melaminu 36 milijonov evrov škode, plače ostajajo

Piše: STA/R.K.

Čas objave:
17.05.2022 08:19

Po četrtkovi nesreči v družbi Melamin se je včeraj sestal nadzorni svet družbe. Seznanili so se o podrobnostih nesreče in sklenili, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake.

Nadzorniki so predstavljeno smer sanacije podprli. Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za pretekli mesec in da imajo izpad plač zavarovan, sprejeli so skupno stališče, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake, je povedal direktor družbe Srečko Štefanič.

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Določen, sicer manjši del proizvodnje, je namreč po besedah Štefaniča ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Po predstavljenem načrtu bi lahko celotna proizvodnja znova stekla čez leto in pol, je povedal.

Nadzornike so tudi seznanili, da bo družba na podlagi ocenjene škode na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podala vlogo za aktivacijo inštrumenta iz zakonodaje EU za pokrivanje škode zaradi večjih nesreč. Na omenjeno temo bodo imeli po besedah direktorja v sredo skupni sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vse omenjeno bo Štefanič pozno popoldne predstavil še na izredni seji občinskega sveta občine Kočevje.

Povedal je še, da čiščenje in dekontaminacija v podjetju po četrtkovi delovni nesreči, v kateri je umrlo pet ljudi, še potekata.

Včeraj se je, kot rečeno, na izredni seji sestal tudi kočevski občinski svet in se seznanil s četrtkovo nesrečo. Ob tem je sprejel sklep o imenovanju posebne komisije, sestavljene iz občinski svetnikov, predstavnikov zainteresirane javnosti, občinske uprave in podjetja, katere cilj bo spremljati aktivnosti, povezane s sanacijo podjetja.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča bo cilj komisije, ki jo želijo imenovati do konca tedna, zagotoviti preglednost sanacije in čim več odgovorov ljudem, služila bo tudi vzpostavitvi zaupanja med podjetjem in občinskim svetom.

Po včeraj sprejetem sklepu bo komisija, ki ji bo vodil poveljnik kočevskega štaba Civilne zaščite Antun Gašparac, o sanaciji redno poročala občinskemu svetu, pa tudi javnosti. Pri tem ji je Melamin dolžan omogočiti vpogled v vso razpoložljivo dokumentacijo, ki jo bo potrebovala pri svojem delu.

Komisija bo imela tudi nalogo proučiti možnosti umestitve podjetja na drugo lokacijo, zlasti takrat, ko to širi programe, ki se nanašajo na delo z občutljivimi substancami.

Občinski svet je občinski upravi tudi naložil, naj zaprosi podjetja, v katerih so zaposleni gasilci, ki so sodelovali v intervenciji, naj izkažejo solidarnost na način, da ne vlagajo zahtevkov za refundacijo izpada plač prostovoljnih gasilcev.

Na seji občinskega sveta sicer ni bilo slišati kritičnih besedah na račun podjetja Melamin, pač pa obžalovanje in skrb, da se takšne nesreče v prihodnje prepreči.

Med drugim je bilo slišati, da pač živijo v okolju, kjer imajo kemično industrijo in da je treba iti naprej. Je pa nesreča po oceni občinske svetnice Vesne Lisac razkrila, česa jim v občini primanjkuje, med drugim so to droni s termovizijsko kamero in protokol ravnanja ljudi v stavbah v okolici Melamina v primeru nesreče.

Občinsko svetnico je med drugim zanimalo, ali zaradi uničenih računalniških sistemov, ki skrbijo za varnost v Melaminu, obstaja možnost, da pride še do kakšne nesreče. Predstavnik podjetja Igor Mihelič je pojasnil, da je res prišlo do izpada velikega dela omenjenih sistemov, da pa zdaj izvajajo fizični nadzor, iz podjetja bodo za zdaj umaknili tudi vse potencialno nevarne snovi.

Občinski svetnik Boštjan Mihelič je menil, da ne bi bilo slabo, če bi podjetje javnost redno obveščalo, s kakšnimi substancami dela in kakšne so nevarnosti za nesrečo, saj bi se tako med ljudmi vzpostavilo večje zaupanje. Zanimalo ga je tudi, kakšna je možnost, da se del podjetja prestavi drugam, pri čemer je dobil odgovor direktorja Srečka Štefaniča, da gre za zelo povezane sisteme, ki jih je delno praktično nemogoče prestaviti drugam, prestavitev celotne proizvodnje pa bi bila zelo draga.

Sicer pa je bilo včeraj tudi slišati, da se gre le hitri in dobri intervenciji gasilcev in drugih zahvaliti, da razsežnosti nesreče niso bile še hujše.

Po besedah poveljnika intervencije Leona Behina je namreč po eksploziji rezervoarja, v katerega so po pomoti pretočili nezdružljivo snov, obstajala tudi nevarnost eksplozije velikega rezervoarja metanola, a ga je gasilcem uspelo še pravočasno ohladiti. Pri tem je bila ključna pomoč drona s termovizijsko kamero, s katerim jim je na pomoč priskočila Slovenska vojska in je pokazal, kateri deli se nevarno segrevajo.

Vsi, ki so v nesreči utrpeli škodo, lahko to prijavijo na Zavarovalnici Sava, prav tako je Melamin oblikoval sklad, s katerim bodo pomagali družinam v nesreči umrlih, so še povedali na seji.