900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika

V Metliki bo dogajalo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.11.2012 13:10

V Metliki v teh dneh potekajo prireditve ob letošnjem prazniku občine. Jutri bodo v Drašičih odprli prenovljeno komunalni in cestno infarstrukturo, ki je skupaj stala 916 tisoč evrov.

Osrednja prireditev pa bo v ponedeljek zvečer, ko bodo podelili letošnja priznanja in nagrade občine Metlika.
Župan Darko Zevnik je kot največjo težavo v občini izpostavil propadanje gospodarstva, čeprav imajo na voljo dovolj prostora za različne dejavnosti.

PROJEKTI OBČINE METLIKA V LETU 2012

Trajnostna oskrba prebivalcev s pitno vodo in varovanje vodnih virov Bele krajine (Belokranjski vodovod II. faza) - izvedena dela na območju občine Metlika od 1. 1. do 30. 9. 2012

Zaradi tehničnih zahtev je gradnja v občini Metlika razdeljena v dva sklopa: VODOVOD in KANALIZACIJA. Na območju Metlike so izvedeni vsi predvideni odseki kanalizacije, razen kolektorja A (od središča Metlike do čistilne naprave Metlika) in Vinogradniške ulice. Zaradi rezultatov hidravlične študije in problematike poplavljanja ob večjem deževju ter zagotavljanja funkcionalnosti so bila potrebna dodatna soglasja in študije, zato je projektiranje kolektorja A šele sedaj v zaključni fazi. Podobno so reševali tudi Vinogradniško ulico. V letu 2013 bodo začeli in končali gradnjo obeh kanalizacijskih odsekov. Na vodovodnem delu so naredili odsek skozi Trnovec in hkrati preplastili cesto. Zaključujejo vodohran Bočka in odsek Bočka – Veselica, ravno tako potekajo dela/vrtanje na vrtini Suhor. Letos pričakujejo gradbeno dovoljenje za srednje višinski vodovod. V letu 2013 bodo končali srednje višinski in višinski vodovod (vodohran Bojanji hrib – Bojanja vas – Bušinja vas – Dragomlja vas – Lokvica ter vrtino Suhor) ter začeli z deli od Brezovice proti Grabrovcu in od Radovice proti Drašičem.

Kanalizacija in čistilna naprava Drašiči ter obnova vodovoda Drašiči

V naselju Drašiči je bilo nujno potrebno urediti kanalizacijsko omrežje in zgraditi čistilno napravo, predvsem zaradi zaščite vodnega vira Obrh, ter obnoviti vodovod. Zato je Občina Metlika pridobila nepovratna namenska sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna v višini 916.000 EUR za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave ter obnovo vodovoda.
Zgradili so čistilno napravo zmogljivosti 300 populacijskih enot, cca 2.356 m kanalizacijskega omrežja z enim črpališčem, obnovili vodovod v dolžini cca 2.200 m, v celoti obnovili državno in občinske ceste na območjih, kjer so potekala dela. Čistilno napravo je gradilo podjetje Purgator d.o.o. Postojna, kanalizacijo in vodovod pa podjetje CGP d.d. Novo mesto. Sočasno so skupaj s Krajevno skupnostjo Drašiči položili cevi za javno razsvetljavo, Telekom pa je položil cevi za optiko.

Izgradnja vodovoda Vidošiči

V začetku oktobra 2012 so zaključili z izgradnjo vodovoda Vidošiči; od vodohrana Sv. Ana do navezave na krak Železniki – Krmačina, v dolžini 1.023,77 m. Pridobljeno je tudi že uporabno dovoljenje, ki je podlaga za težko pričakovano priključitev na vodovod lastnikov objektov tega območja. Vrednost gradbenih del, ki jih je s podizvajalcem izvedlo podjetje KPL d.d. iz Ljubljane, znaša 132.129,03 EUR brez DDV. Projekt bo sofinanciran iz državnih sredstev v skladu s 23. členom Zakona o financiranju občin v višini 120.000,00 EUR.

Obnova komunalne infrastrukture

Za obnovo komunalne infrastrukture so v občinskem proračunu za leto 2012 zagotovljena finančna sredstva v višini 245.586,46 EUR za naslednje investicije:
VODOVOD: distribucijsko črpanje vodohran Veselica – vodohran Bočka, obnova vodovoda Gubčeva ulica, obnova vodovoda Rosalnice (Đuraševič), zamenjava reducirnega ventila na liniji za Vidošiče, zamenjava dezinfekcijske naprave na vodarni Veselica, obnova strehe na črpališču Obrh, telemetrija za vodarno Veselica in črpališče Obrh.
KANALIZACIJA: Gubčeva ulica, centralna čistilna naprava Metlika - zamenjava programske opreme za prenos podatkov.
ODPADKI: Deponija Bočka – kamere, kovinska ograja, drsna vrata.

Rekonstrukcija infrastrukture v ulici Stara cesta

Gre za obnovo vodovodnega in kanalizacijskega omrežja v ulici Stara cesta in delno po Cesti bratstva in enotnosti do objekta steklarja Kastelic. Pogodbena vrednost investicije znaša 207.747,70 EUR brez DDV, investicija pa je sofinancirana v višini 77.000,00 EUR iz državnega proračuna. Izvedba bo potekala v času od septembra do decembra 2012.

Rekonstrukcija v krajevnih skupnostih

Nekatere ceste po krajevnih skupnostih so v zelo slabem stanju. Ker se zavedajo, da so nujno potrebne rekonstrukcij, so v proračunu Občine Metlika za leto 2012 zagotovili sredstva v višini 170.000,00 EUR za izvedbo rekonstrukcij naslednjih odsekov občinskih cest oziroma javnih poti: Radovica – odvodnjavanje, cesta Slamna vas, Suhor – mulda, Drašiči – odvodnjavanje, Grabrovec – avtobusno postajališče + odvodnjavanje, cesta Trnovec – preplastitev, LC Metlika – Krvavčji vrh.

Izdelava projektov za izgradnjo infrastrukture v skladu z OPPN za območje Poslovne cone pri Pildu


V septembru 2012 so s podjetjem PNG Ljubljana d. o. o. sklenili pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in za izvedbo infrastrukture v območju OPPN za poslovno cono »PRI PILDU«, ki obsega cca. 17,5 ha. Projektna dokumentacija bo pripravljena za izvajanje po fazah. Višina pogodbe znaša 46.752,00 EUR z DDV. Po pogodbi bodo projekti izdelani do februarja 2013.

Projekti in dokumentacija


V letu 2012 so predvideli 40.000,00 EUR za izdelavo projektne dokumentacije za investicije s področja cest:
- projektna dokumentacija PZI rekonstrukcije državne ceste skozi naselje Bušinja vas
- projektna naloga in idejna zasnova obojestranskega avtobusnega postajališča ob državni cesti G2-105/0256 Metlika – Novo mesto v Bušinji vasi
- izvedbeni načrt za ureditev prehoda za pešce na državni cesti G2-105/0256 Metlika – Novo mesto v naselju Hrast in pri Sv. Roku v Metliki
- študija prometne ureditve Ulice 1. maja v Metliki – v letošnjem letu smo ulico 1. maja uredili kot enosmerno ulico. Študijo prometne ureditve je izdelalo podjetje ACER d.o.o. iz Novega mesta,
- projektna dokumentacija ureditve cestnega priključka na cesto Cesta bratstva in enotnosti pri gostilni Gera.

Cestna infrastruktura Gradac

Občina Metlika se zaveda, da je varno odvijanje prometa skozi naselje zelo pomembno. Zato so se v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za ceste odločili, da bodo v naselju Gradac, po dokončani izgradnji in rekonstrukciji komunalne infrastrukture, uredili cestno infrastrukturo. 17. 7. 2012 je bila s podjetjem TRASA d.o.o. iz Maribora sklenjena pogodba za izdelavo PZI projektne dokumentacije rekonstrukcije državne ceste skozi Gradac. Projekt bo vključeval rekonstrukcijo ceste v dolžini 1.735 m, ureditev pločnikov, kolesarske steze, javne razsvetljave in avtobusnih postajališč. Rok za dokončanje projektne dokumentacije je december 2012.

Most čez Sušico


Prepust, ki premošča potok Sušica (mrtev potok) se nahaja na javni poti v smeri deponije Bočka in je v izredno slabem stanju (nevarnost porušitve). S podjetjem Ambiens d.o.o. iz Črnomlja je podpisana pogodba za izdelavo projektne dokumentacije za sanacijo mostu. V letu 2013 planiramo izvesti sanacijska dela na terenu.

Izgradnja javne razsvetljave

V proračunu za leto 2012 je Občina Metlika zagotovila sredstva v višini 23.000,00 EUR. Uredili so javno razsvetljavo v ulici Na Obrh in Jerebovi ulici, v Drašičih pa stočasno ob izgradnji kanalizacije in vodovoda položili cevi za javno razsvetljavo v dolžini 1.410 m. Krajevna skupnost Drašiči je zagotovila sredstva v višini cca. 7.000,00 EUR za material, Občina Metlika pa je zagotovila sredstva za zemeljska dela in montažo.

Bušinja vas - kanalizacija, čistilna naprava, rekonstrukcija vodovoda

Bušinja vas je naslednje naselje, ki ga želimo celostno komunalno opremiti. Izdelana je že projektna dokumentacija za kanalizacijo, obnovo vodovoda in čistilno napravo, na katero se bo poleg krajanov Bušinje vasi priključilo tudi podjetje TPV d.d. Gradbeno dovoljenje za kanalizacijo in rekonstrukcijo vodovoda ter čistilno napravo so že pridobili. Za dokončno poplačilo stroškov projektne dokumentacije in nakup zemljišč za čistilno napravo je v proračunu 2012 zagotovljenih 32.000,00 EUR.

Pokopališče sv. Jakob


S strani Krajevne skupnosti Suhor je bil na Občino Metlika podan predlog za razširitev pokopališča, zato je Občina Metlika že v letu 2011 pristopila k izvedbi investicije. Vrednost investicije, razen projektne dokumentacije, znaša cca. 55.000,00 EUR in bo v financirana iz proračuna Občine Metlika. Z razširitvijo pokopališča so pridobili 40 novih pokopnih mest, 20 žarnih in prostor za raztros pepela.

Hiše Bare Juričine

Na hiši Bare Juričine so v letu 2012 zamenjali slamnato streho, dotrajane špirovce in stropnike ter zamenjali lesene prekle. V sobi je bil odstranjen omet, lesen pod in zamenjan lesen strop. Ob objektu bodo izdelali še nov oporni zid, saj je obstoječi dotrajan, uredili pa bodo še del brežine ob cesti. Vrednost izvedenih del za zamenjavo strehe je znašala 17.230,00 EUR, za oporne zidove pa 3.260,00 EUR, kar znaša skupaj 20.490,00 EUR.

Infrastruktura v romskem naselju Boriha

Občina Metlika je uspešno kandidirala na razpisu »Sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naselij v letu 2012« za odkup dveh zemljišč za zaokrožitev naselja Boriha in obnovo vodovoda, odsek za romsko naselje Boriha. Vrednost investicije znaša 126.730,00 EUR brez DDV, s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so prejeli sofinancerski delež v višini 125.620,00 EUR.

Adaptacija strehe na stavbi občine Metlika

Streha na občinski stavbi je bila dotrajana, ob deževjih je puščala in zamakala, zato je bil v mesecu avgustu 2012 objavljen javni razpis za izbiro izvajalca krovsko - kleparskih del. Trenutno potekajo gradbena dela, ki jih izvaja izbrani ponudnik PAM d.o.o. iz Novega mesta (vodilni partner) s partnerjem Milanom Vraničarjem s. p. Pogodbena vrednost znaša 38.829,07 EUR brez DDV.

Ureditev urgence in splošne ambulante s čakalnico v Zdravstvenem domu Metlika

V začetku leta 2012 je bila zaključena posodobitev dotrajanih pritličnih prostorov v Zdravstvenem domu Metlika z ureditvijo urgentne ambulante in splošne ambulante s čakalnico, v skupni vrednosti 193.580,16 EUR. Od tega smo v letu 2012 plačali 152.138,20 EUR.

Curs Colapis (Operativni program IPA SI-HR 2007-2013)

Občina Metlika je skupaj s projektnimi partnerji iz Slovenije in Hrvaške zaključila triletni projekt z nazivom Curs Colapis, v sklopu katerega je v letu 2012 vzpostavila in opremila 10 vstopno-izstopnih mest za namen rekreativne plovbe po reki Kolpi ter uredila igrišča in piknik prostor na mestnem kopališču v Metliki.

Prebujena kulturna dediščina (Operativni program IPA SI-HR 2007-2013)

Občina Metlika skupaj s projektnimi partnerji iz Slovenije in Hrvaške izvaja triletni projekt z nazivom Prebujena kulturna dediščina, v sklopu katerega bo v letu 2012 delno obnovila metliški grad. Investicija zajema sanacijo strehe gradu, ki na več mestih zamaka, ter ureditev neizkoriščenih podstrešnih prostorov v depoje in razstavni prostor. Skupna vrednost gradbenih del znaša 325.051,09 EUR.

Poglobitev struge reke Kolpe

Občina Metlika je poleg ureditve igrišč in piknik prostora na kopališču v Metliki v letu 2012 izdelala tudi projektno dokumentacijo za poglobitev struge reke Kolpe. Investicija bo pripomogla k ponovni oživitvi nekoč dobro obiskanega metliškega kopališča.

Zamenjava oken na OŠ Metlika in podružnični šoli Suhor


Zaradi dotrajanosti oken je bila poraba energije v šoli visoka, v nekaterih učilnicah pa je bilo v zimskem času nemogoče segreti prostor, zato je bila zamenjava nujno potrebna tako iz vidika gospodarnosti, kot tudi iz vidika varčnosti in zdravja šolskih otrok. Nova PVC okna so zastekljena s troslojnim steklom, na zunanji strani oken pa so vgrajene alu žaluzije. Vrednost investicije znaša 183.611,97 z DDV in je v celoti financirana iz občinskega proračuna. Investicija je bila razdeljena na dve fazi. Prva se je izvajala v mesecu juliju in avgustu 2012, druga pa v oktobru in novembru 2012. Na Osnovni šoli Metlika se je zamenjalo 127 oken in 100 žaluzij, na podružnični šoli Suhor pa 21 oken in 12 žaluzij.

Dela je izvedlo podjetje Pam, d. o. o. Novo mesto, skupaj s partnerjem, podjetjem ALU-K Kovinoplastika d. o. o. iz Metlike.

Idejna zasnova ureditve starega mestnega jedra

Študija ureditve je stala 23.340,00 EUR z DDV, sredstva pa so bila v celoti zagotovljena v proračunu občine. Idejna zasnova bo podlaga za nadaljnje izvedbene načrte obnovitve mestnega jedra.

Dislocirana enota Doma počitka Metlika

V septembru 2012 je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Sledi postopek izbire izvajalca po potrditvi investicijskega programa s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Zazidalni načrt Bočka

Občina odkupuje zemljišča, potrebna za izgradnjo ceste A (1. faza znotraj zazidalnega načrta) in navezovalne ceste od meje zazidalnega načrta do Trdinove pot.

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso

Podjetje Petrol, ki mu je Občina Metlika konec leta 2011 podelila koncesijo za izvajanje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso je v letu 2012 izvedlo širitev s katero je bilo v sistem daljinskega ogrevanja vključenih 37 novih objektov s priklopno močjo 350 kW in predvideno novo prodajo cca. 400 MWh toplotne energije (Ulica belokranjskega odreda, Cesta bratstva in enotnosti, Gubčeva ulica).