bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice

V Metliki obeležili svetovni dan hrane in svetovni dan za oživljanje

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2021 13:04

Ob svetovnem dnevu hrane n svetovnem dnevu oživljanja so pri Rdečem križu Metlika pripravili dogodke.

V sklopu mednarodnega dneva hrane, ki je bil 16 oktobra, se je Območno združenje Rdečega križa Metlika letos šestnajstič pridružilo obeležiti v sklopu akcije »Drobtinica«, katere namen je zbrati prispevke in jih nameniti za pomoč pri plačilu šolske prehrane otrokom iz socialno ogroženih družin v občini Metlika. Prispevke so zbrali s pomočjo podarjenih izdelkov pekarn in dobrot njihovih aktivistov več kot trinajstih krajevnih organizacij Rdečega križa. Od prispelih dobrot (kruha, žemelj, krofov in belokranjskih pogač) ter prispevkov so zbrali 610 evrov.

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, se je po vsej Sloveniji, med 11. in 19. oktobrom odvilo več kot 50 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja.

Ti so se odvili v sklopu akcije Slovenija oživlja!, ki jo organizirajo Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije, skupaj z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo ”Slovenija oživlja!” želimo povečati možnost preživetja. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo pa je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4x več življenj. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

»V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, saj vsakodnevno vidimo, da se tega lahko naučijo tudi otroci! Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 70 % srčnih zastojev zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, prijatelje, sodelavce« pravi Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta.



Posebno pozornost bomo tudi letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije koronavirusa, saj na globalni ravni opažamo, da se v času epidemije čedalje manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.





Prikaz TPO in AED- temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporaba defibrilatorja (AED) je bil danes tudi v Metliki.
Prikaz so izvedli člani ekip prve PP RK Metlika in licencirani predavatelji RK Metlika. Sodelovali so tudi učenci OŠ , otroci iz vrtca in obiskovalci sejma-občani.
Vsak zemljan lahko reši življenje, 16. oktober Svetovni dan za oživljanje, ozaveščanje o pomenu temeljnih postopkov oživljanja.