Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

FOTO: V Metliki z vajo obeležili svetovni dan prve pomoči

Piše: R.K.

Čas objave:
13.09.2021 06:56

Vsako leto zaradi pomanjkanja pravočasne pomoči ali neustrezne prve pomoči umre na milijone ljudi ali pa pride do zapletov zaradi poškodb.

Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro odpravljanje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja.

Dan prve pomoči so obeležili tudi v Metliki, v soboto 11. septembra 2021 z vajo » PRVA POMOČ REŠUJE ŽIVLJENJA », prikaz in posredovanje ekip prve pomoči Rdečega križa občine Metlika. Vaja se je začela ob 17. uri pred gasilskim domom Metlika. V scenariju vaje je bil prikaz nesreče, ker je bilo 5. poškodovanih z različnimi poškodbami.

V vajo so bile vključene vse službe, ki posredujejo v primeru nesreč; nujna medicinska pomoč, policijska postaj Metlika, prostovoljno gasilsko društvo Metlika, ekipa prve pomoči Rdečega križa Metlika , ZD Metlika , učenci OŠ Metlika (poškodovanci), ocenjevalci-lecencirani predavatelji RK Metlika, prostovoljci RK Metlika in Nina Mržljak iz Črnomlja- kot maskerka za pripravo poškodb. Vajo je napovedoval Simon Bajuk. 

Nesreče se lahko zgodijo kadarkoli, kjerkoli in prizadenejo kogarkoli. Usposabljanja iz prve pomoči pa lahko vsakogar pripravijo, da kjerkoli rešuje življenja. To velja za vse tudi za starejše ljudi, ki so lahko heroji in na različne načine, tudi z znanjem prve pomoči, pomagajo svojim vrstnikom, vnukom in drugim ljudem.

Namen vaje je bila krepitev in pridobivanja novega znanja iz prve pomoči, hitro posredovanje in ukrepanje ob nesreči ali nenadnem obolenju ter pripravljenosti vseh služb.

Scenarij vaje:
skozi Metliko drvi vozilo (kombi) z veliko hitrostjo, na opozorilo policije, da se ustavi se ne odziva in drvi naprej, predvideva se, da gre za veselo druščino, ki se vrača iz rojstnodnevne zabave in sumi se, da je voznik pod vplivom alkohola, ko voznik opazi drugo patruljo, malo zmanjša hitrost in dva mladeniča ki sta tudi pod vplivom alkohola z namenom pobega skočita iz vozila, pred seboj ne opazita pastirske žice, se vanjo zapleteta, padeta in ne morata vstati. Oba se poškodujeta. (eden ima zvin desnega gležnja, drugi pa raztrganino desnega kolena.), voznik po opozorilu policije pospeši hitrost in z preostalimi potniki v kombiju drvi naprej.
Občanka opazi ponesrečence in pozove številko 112 na pomoč pokliče nujno medicinsko pomoč, aktivira se tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Metlika, vozilo zaradi prevelike hitrosti po 20 metrih zanese s cestišča in udari v ograjo ob cesti, pri tem se vozilo vžge.
na klic občana center aktivira prostovoljno gasilsko društvo Metlika, gori kombi na Črnomaljski cesti 3 v Metliki, PGD Metlika v kratkem prispe in pogasi goreče vozilo, na poti je tudi ekipa prve pomoči RK Metlika.
Zaradi udarca vozila v ograjo in zaradi ognja je med potniki in šoferjem prišlo do prerivanja in je prišlo do poškodb. En mladenič ima zaprt zlom leve golenice, eno dekle ima lažje opekline na levi roki, šofer pa stopi iz avtomobila začne tavati naokoli, nepravilno korakati in se ne zmeni za okolico. Nenadoma se zruši in pade na tla. Je pri zavesti in oteženo diha. Očitno gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Ostali udeleženci ob dogodku niso poškodovani, so pa zaskrbljeni zaradi svojih prijateljev.
Po besedah ocenjevalcev ekipa prve pomoči RK Metlika uspešno oskrbi vse poškodovane v nesreči in jih pripravi za transport v najbližjo zdravstveno ustanovo. Reševalno vozilo je na poti.