pahor milanovic ljudevit gaj bobo Svet24.si

Ukrajinci svarijo, da bo Hrvaška blokirala vstop ...

Matej Periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

španska-kraljica-letizia Odkrito.si

Španska kraljica Letizia s svojim golim trebuhom ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Novice Metlika

V metliškem mestnem jedru našli tudi dele prazgodovinskih statev

Piše: STA

Čas objave:
10.08.2021 15:18

Arheologi, ki v metliškem mestnem jedru pred položitvijo mestnega toplovoda pregledujejo teren, so na vogalu Trga svobode in Mestnega trga odkrili ostanke v starejši železni dobi pogorele hiše. Na ohranjenem pogorišču so našli ostanke peči, številnega lončenega posodja in keramične dele večjih statev, ki morda govorijo o obrti večje razsežnosti.

Vodja metliških izkopavanj Aleš Tiran je povedal, da se je ob njenem sesutju v notranjosti pogorele hiše kot v nekakšni časovni kapsuli iz 9. ali 8. stoletja pr. n. št. ohranil ves hišni inventar.

Odkrili so namreč ostanke tako kuhinjskega kot strežnega in obrednega lončenega posodja. Posebej so izstopale številne velike keramične uteži, ki so ležale ob kuhinjski peči, po katerih sklepajo, da so bile del večjih lesenih statev. Ker so omenjene uteži precej večje od doslej najdenih oziroma znanih z drugih arheoloških najdišč, pa sklepajo, da so odkrite statve morda služile obrti oziroma tkanju za večjo skupnost, je pojasnil.

Ob omenjenih glinenih utežeh so naleteli tudi na tako imenovane vijčke oziroma na keramična vretenca za preslice in zoglenelo leseno statveno podnožje. Posebnost omenjene hiše je tudi v tem, da so ob tej odkrili odtok oziroma z lesenimi deskami obložen kanal.Arheološke najdbe v metliškem mestnem jedru niso presenečenje, po odkritjih zadnjega tritedenskega raziskovanja, ki ga bodo končali konec tedna, pa sklepajo, da se je morala prazgodovinska oziroma starejšeželeznodobna naselbina raztezati po celotnem pomolu metliškega mestnega jedra.

Poleg ostankov omenjene pogorele hiše so v metliškem mestnem jedru odkrili še druge naselitvene plasti in drobne najdbe tako iz obdobja prehoda bronaste v starejšo železno dobo kot tudi mlajšeželeznodobnega latenskega obdobja.

Omenjene najdbe bodo obogatile tako dozdajšnje znanje o metliški prazgodovini kot tudi v tamkajšnjem Belokranjskem muzeju nastajajočo novo stalno arheološko zbirko in razstavo, je še povedal Tiran.

Vodja arheoloških izkopavanj Aleš Tiran o naselbinskih najdbah v metliškem mestnem jedru