hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Novo mesto/Milano

FOTO: V Milanu nagradili videoesej novomeških dijakinj

Piše: STA

Čas objave:
29.10.2018 13:08

Dijakinji novomeške gimnazije Nejka Guček Cvelbar in Anamarija Gole sta bili v Milanu nagrajeni za videoesej Your name. V okviru mednarodnega projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom, v katerem je sodelovalo več kot 600 dijakov iz Italije, Bolgarije, Romunije in Slovenije, sta v konkurenci 200 videoesejev prejeli nagrado občinstva.

Projekt Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching European History Through Cinema) je v šolskem letu 2017/2018 v izobraževalni program zgodovine na nekaterih srednjih šolah po omenjenih državah vpeljal film kot pedagoško strokovno umetniško vsebino. Dijaki so si ogledali štiri filme, se o njih pogovarjali in jih analizirali. Nato so pripravili videoeseje na raznolike teme iz evropske zgodovine, ki so izhajale iz ogledanih filmov. V Sloveniji je bilo v projekt vključenih več kot 1700 dijakov.


V projektu so sodelovali pedagogi različnih profilov, tako zgodovinarji kot učitelji drugih srednješolskih predmetov, kot so sociologija, angleščina, psihologija, umetnostna zgodovina in informatika, iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Gimnazije Bežigrad, Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, Gimnazije elektro in pomorske šole Piran, Šolskega centra Postojna, Gimnazije Jurija Vege Idrija ter novomeške in murskosoboške gimnazije.

Videoeseje na nacionalni ravni je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Jasmina Šepetavc, Špela Škulj in Rok Govednik, slovenska predstavnica v mednarodni žiriji pa je bila Daša Ložar iz Zavoda Vizo. Najboljše ocenjen videoesej na nacionalni ravni je bil One new follower avtoric Tanje Topić, Tinkare Moretti in Eve Lukšič iz novomeške gimnazije, ki je nastal pod mentorstvom Nevenke Malnarič Brulc, videosej Your name pod mentorstvom Matjaža Štiha pa se je na nacionalnem tekmovanju uvrstil na drugo mesto.Šest najboljših slovenskih videoesejev po oceni nacionalne žirije si bo mogoče ogledati na 29. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe, so sporočili iz
filmsko-vzgojnega Zavoda Vizo.

Projekt Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki ga je osnovala italijanska organizacija AGIS, je dobil podporo EU - podprogram MEDIA Ustvarjalna Evropa.