Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice/Dobova

V Mostecu pri Brežicah odprli kolesarsko stezo Brežice-Dobova

Piše: STA

Čas objave:
27.10.2022 06:07

V Mostecu pri Brežicah so danes odprli 4,6 kilometra dolgo novozgrajeno kolesarsko povezavo Brežice-Dobova. Naložba je stala 2,86 milijona evrov. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je Občina Brežice zanjo dobila 1,8 milijona evrov, 450.000 evrov je prispevala država, preostanek je pokrila občina.

Na brežiški občini so za STA navedli, da je izgradnja kolesarske steze od krožišča v Trnju do podvoza v Dobovi del obširnejšega projekta izgradnje kolesarskih povezav in ureditev ceste Brežice-Dobova, ki ga na podlagi dogovora sofinancirata občina in Direkcija RS za infrastrukturo.

Gre sicer za skupaj osem milijonov evrov vredno naložbo, ki obsega stroške gradnje, nadzora, projektne dokumentacije, arheoloških raziskav in nakupa zemljišč. Nekaj več kot 65 odstotkov bo zanjo prispevala omenjena direkcija, preostalo bo občinski strošek.


V prvem delu naložbe so zgradili kolesarsko povezavo ob cesti Brežice-Dobova in prenovili dele državne ceste v Mostecu in Dobovi. Uredili so tudi avtobusna postajališča. V drugem delu naložbe bodo prenovili še preostale dele državne ceste, kjer bodo dela lahko izvajali samostojno in brez posegov v kolesarsko povezavo.

"Občina bo z investicijo zagotovila kakovostne infrastrukturne pogoje in s tem spodbudila uporabo kolesa tudi za dnevno migracijo. Rezultat vodenja kolesarskih poti po manj prometni infrastrukturi, namenjeni ranljivejšim udeležencem v prometu, bo tudi izboljšana prometna varnost. Dolgoročni namen investicije je spodbujanje trajnostne mobilnosti, izboljšanje pogojev za varno kolesarjenje in posledično zmanjševanje števila vozil na cesti," so ob podpisu gradbene pogodbe zapisali na brežiški občini.

Sofinanciranje projekta je odobrila vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je zapisala, da je dolgoročni namen naložbe spodbujanje trajnostne mobilnosti, izboljšanje pogojev za varno kolesarjenje in posledično zmanjševanje števila vozil na cesti.