reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Podsreda

V naravo vrnil štiri ozdravljene lesne sove

Piše: STA

Čas objave:
02.03.2020 13:00

Kozjanski park je prejšnji teden v naravo vrnil štiri ozdravljene lesne sove. Pred izpustitvijo so najprej pripravili predavanje o lesni ter drugih vrstah sov, zbrane pa so poučili, kaj narediti ob najdi mlade ali poškodovane sove. Spoznati je bilo mogoče tudi ljudi, ki pomagajo sovam in ujedam na Kozjanskem in v Posavju.

Kot je zapisano na spletnih straneh parka, je na voljo plakat o sovah na Kozjanskem in v Posavju.

Poškodovana lesna sova.jpg
Poškodovana lesna sova
Foto: Kozjanski park

Po navedbah parka zaradi zastrupitev, trkov v steklene površine, avtomobile ali električne daljnovode, sekanja dreves v času gnezditve ter krivolova vsako leto pogine veliko sov.

Pri sovah je v spomladanskem času tudi verjetnost, da najdemo na videz izgubljenega mladiča na tleh ali veji drevesa. Najslabše, kar lahko naredimo, je, da ga odnesemo domov, da bi ga zaščitili. Mladiči na veji so namreč čisto varni in se kot dobri plezalci z lahkoto vrnejo k staršem. Če mladiča najdemo na tleh, pa ga samo prestavimo na vejo, da ga zaščitimo pred kakšnim mačkom ali psom, še navajajo v Kozjanskem parku.

Lesna sova je srednje velika sova, ki zraste od 37 do 43 centimetrov in ima razpon peruti med 96 in 104 centimetre. Ima veliko glavo z velikimi, rjavimi očmi, ki so odlično prilagojene gledanju v popolni temi. Ta sova naj bi imela najboljši nočni vid med vsemi pticami, saj je v njeni mrežnici več kot 56.000 receptorjev za svetlobo na kvadratni milimeter.