duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Ljubljana

V nedeljo 26 na novo okuženih

Piše: Svet24/STA

Čas objave:
30.03.2020 12:00

O ukrepih za zajezitev epidemije s koronavirusom je minister za zdravje Tomaž Gantar ponovil, da so ukrepi strogi in posegajo v naša življenja, je pa to po njegovem edini način, če želimo bolezen obvladati.

V nedeljo so na testiranjih zaznali 26 na novo okuženih s koronavirusom, kar je 20 manj kot v soboto. Dobra novica je, da ni bilo novega smrtnega primera. V bolnišnicah je 115 obolelih, 28 jih je na intenzivni negi.

Zdravstveni sistem po Gantarjevi oceni situacijo trenutno obvladuje. "Vsi sprejeti ukrepi so namenjeni temu, da bo zdravstveni sistem lahko nudil oskrbo vsem, ki jo bodo potrebovali," je dejal.

"Zavedamo se, da so ukrepi strogi in da posegajo v naša življenja, a to je edini način, če želimo epidemijo obvladovati," je poudaril minister. Napovedal je, da se bodo sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije spreminjali tudi glede na dognanja v državah, ki so se že prej soočala z novim virusom.

Trenutno je na razpolago več kot 500 postelj za bolnike s covidom-19, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujejo. "To smo dosegli z zmanjševanjem rednih programov, ki niso najnujnejši," je pojasnil. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.

Poleg nekaterih že sprejetih odlokov za zajezitev epidemije vlada v okviru protikoronskega zakonskega paketa predlaga tudi nekaj drugih sprememb. V zakonu o nalezljivih boleznih bi poleg zdravstvenega inšpektorata, ki zdaj bdi na izvrševanjem določb tega zakona, za povečanje učinkovitosti nadzora podelili dodatna pooblastila tudi drugim institucijam. Prav tako predlagajo povišanje glob za kršitve.

Pri oblikovanju predloga interventnega zakona je ministrstvo za zdravje upoštevalo smernice vlade, je pojasnil Gantar. Ob tem je izpostavili predlog, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne, in ne po 30. dnevu, kot je do sedaj. "S tem bomo znatno razbremenili delodajalce in zaposlene," je prepričan minister.

Kot je še pojasnil, bodo sredstva za nadomestila ZZZS povrnjena iz državnega proračuna, saj so prispevki zavoda namenjeni za izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih ne želijo krniti.