mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Tudi v Novem mestu tečaj za usmerjevalce združenih ognjev

Piše: STA

Čas objave:
16.04.2019 07:18

Slušatelji mednarodnega tečaja za usmerjevalce združenih ognjev se bodo od danes do petka usposabljali na območju občine Novo mesto, Gotenice, Menine Planine in Mirnske doline. Šesttedenskega tečaja so se udeležili pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske (SV), so sporočili iz SV.

Usposabljanje bosta podpirali 152. letalska eskadrilja s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in 151. helikopterska eskadrilja s helikopterjema tipa Bell-412 in Cougar S AL 532.

Danes bo med 10. in 15. uro usposabljanje potekalo v Novem mestu. V sredo se bodo usposabljali med 8. in 16. uro v Menini Planini, v četrtek pa med 15. in 19. uro v Gotenici. V petek bodo usposabljanja med 9. in 11. uro potekala v Mirnski dolini.

SV po vzpostaviti akreditirane, regionalne in večnacionalne Šole za usmerjevalce združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja že 6. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog usmerjevalca in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z usmerjanjem zrakoplovov SV in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov.

Tečaj tokrat prvič vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih. Na simulatorju bodo tečajniki opravili del obveznega usposabljanja in na ta način zmanjšali terensko delo in obremenitev okolja, so zapisali.