Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto/Krško

FOTO: V Novem mestu in Krškem za zdaj brez posebnih težav z odpadno embalažo

Piše: STA

Čas objave:
29.06.2018 16:42

Novomeška Komunala, ki na področju odpadkov pokriva osem dolenjskih občin, za zdaj še nima posebnih težav s hranjenjem odpadne embalaže. Podobno je v Krškem, kjer komunalno podjetje Kostak, ki skrbi za odpadke občin Krško in Kostanjevica na Krki, prostorsko stisko zaradi neurejenega odvoza odpadne embalaže v državi še uspeva reševati.

Na novomeški Komunali so navedli, da so imeli v prvi polovici meseca na zalogi dobrih sto ton mešane embalaže, kar še ne predstavlja posebnih težav, saj gre v bistvu za dvotedensko zalogo. Stanje je po njihovem tudi še nejasno, saj so jih v začetku meseca obvestili, da bo prevzem embalaže ta mesec tekel še ustaljeno.

Sicer pa upajo, da se bo glede tega vprašanja našla kompromisna rešitev. Vsa "sedanja zmeda" jim za zdaj ne povzroča dodatnih stroškov, omenjene zaloge pa so, kot omenjeno, še približno v okviru običajnih zalog.

Dodatne stroške pričakujejo ob njenem dodatnem kopičenju. Ker praktično nimajo ustreznih skladišč, bodo morali v primeru povečevanja zalog vso odvečno embalažo balirati in odpeljati na primerno skladiščenje.

Lani so sicer zbrali nekaj manj kot 3000 ton odpadne embalaže, letos naj bi njena količina zrasla za približno desetino, so še navedli.


Novomeška Komunala skrbi za odpadke Mestne občine Novo mesto in občin Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža in Šmarješke Toplice oz. skupaj približno 65.000 prebivalcev.

V krškem Kostaku so imeli, kot so navedli za STA, v prvi polovici meseca nekaj manj kot 60 ton neprevzete mešane odpadne embalaže. Večjih dodatnih stroškov jim njeno kopičenje še ni povzročilo, ker ima Kostak lastno linijo za sortiranje odpadkov, pa prostorsko stisko za zdaj še rešujejo.

Po njihovem bi morala država vzpostaviti sistem ravnanja z odpadno embalažo, "ki naj velja za vse enako", medtem ko so v novomeški Komunali glede tega zapisali, da na probleme pri ravnanju z odpadno embalažo opozarjajo že vrsto let.

"Tudi v okviru strokovnih teles gospodarske zbornice, sekcije komunalnega gospodarstva, vendar se na pristojnem ministrstvu na to niso odzivali. V bistvu sploh ne gre za velik problem, gre preprosto za ureditev zakonodaje, ki se je ne bo dalo kar tako ovreči. Vedno tudi radi opozarjamo, da ne smemo izumljati tople vode, dovolj je, da se ozremo na sosednjo Avstrijo, za katero vsi pravijo, da imajo te zadeve najbolj urejene. Zanimivo je, da za vse veljajo iste evropske direktive, vprašanje je samo, če jih znaš potem z zdravo pametjo in logiko implementirati v svoj pravni red," so poudarili.

Krški Kostak je sicer lani prevzel 1715 ton mešane odpadne embalaže, letos pa pri njeni količini pričakujejo rahlo rast. V svojem Centru za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem gradu pri Krškem sortirajo embalažo iz vse jugovzhodne Slovenije, večji delež predstavlja tudi embalaža iz Ljubljane in njene okolice, so še zapisali v Kostaku.