žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Jenrej Tozon Njena.si

Jernej Tozon svojo Evo odriva stran od sebe

Novice Novo mesto

V Novem mestu jesenska "Zelemenjava"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2017 15:11

Zelemenjavo od leta 2013 dvakrat letno organizira Območno združenje Rdečega križa Novo mesto.

Zelemenjava je projekt sodelovanja, druženja, ki spodbuja domačo pridelavo hrane. V Novem mestu jo od leta 2013 organizirajo pod okriljem Območnega združenja RK Novo mesto, spomladi in jeseni. Različni organizatorji po Sloveniji jo pripravijo ob približno istem času v vseh večjih mestih.

Danes so obiskovalci Zelemenjave lahko izmenjevali presežke sezonske zelenjave in svoje pridelke zamenjali za tiste, ki jih sami nimajo. Odzvalo se je veliko ljudi, ki so karkoli prinesli in izmenjali. Nekdo, ki je prinesel paradižnik, ga je zamenja za krompir, drugi čebulo za bučke, tretji marmelado za jabolka… Letos nas je narava zaradi suše sicer nekoliko manj obdarila, zato je še pomembneje, da si med seboj izmenjamo, kar smo pridelali.

Zelemenjava poudarja tudi vrednote ekologije, samooskrbe in zdravega načina življenja in da razmišljamo o tem, kako želimo kakovostno živeti. Prispeva k temu, da nas spodbudi, da zapolni čas in obogati naše življenje,  povezano z naravo, gibanjem in zdravo prehrano.

Območno združenje RK Novo mesto se je tokrat povezalo s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto, od koder je prišla Natalija Pelko, ki je predstavila predavanje "Izbira tal za pridelavo zelenjave". Udeleženci so veliko spraševali in dobili strokovne odgovore o gojenju zelenjave.

Z združenjem vsako leto sodelujejo tudi kmetije in trgovine, ki donirajo svoje pridelke in proizvode. Tako je bilo tudi letos, dobili so pridelke s kmetije Pleško iz Otočca, KZ Krka in GG Novo mesto in tudi tiste, ki so jih pridelali na Centru biotezhnike in turizma Grm, v Novem mestu. 

Vse dopoldne so pri projektu "Zelemenjava" pomagali tudi prostovoljci RK, ki so pekli kostanj in ga ponudili obiskovalcem.