kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu nove prazgodovinske naselbinske najdbe

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2021 15:06

Ekipa pod vodstvom novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je pri arheološki raziskavi ob sanaciji poškodovanega opornega zidu na južnem pobočju pod novomeško kapiteljsko cerkvijo naletela na pomembne prazgodovinske naselbinske najdbe. Te vnovič potrjujejo močno prazgodovinsko poseljenost novomeškega mestnega jedra.

Vodja izkopavanj, arheolog Aleš Tiran je za STA ocenil, da gre po odkritjih ob prenovi novomeškega mestnega jedra za vnovično potrditev tamkajšnje močne poseljenosti v starejši in mlajši železni dobi.

Pri enotedenskem izkopavanju so sicer odkrili ostanke mlajše železnodobne oziroma latenske hiše, istočasno tlakovano pot in pod tem še starejše železnodobne izravnalne plasti z različnimi najdbami. Glavnina najdb sodi v 1. stoletje pred našim štetjem oziroma kulturno v tako imenovano latensko obdobje, naleteli pa so tudi na starejše železnodobne oz. halštatske drobne najdbe.



Veliko najdb je bilo bronastih. Med temi je Tiran navedel dele bronastih oblačilnih sponk oziroma fibul, del lista sulične osti in bronasto falero oziroma priponko, ki upodablja prazgodovinskega bojevnika z operjeno čelado in okroglim ščitom. Pri tem gre morda za halštatski prežitek, je še ocenil.

Po podatkih novomeške območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine so se izkopavanj lotili ob sanaciji pri zadnjih potresnih sunkih poškodovanega opornega zidu na južni strani platoja z novomeško stolno oziroma kapiteljsko cerkvijo sv. Nikolaja. Ob tej so sicer latenske naselbinske najdbe in s prodniki tlakovano pot odkrili že v prvih letih tega stoletja.

Vodja arheoloških izkopavanj na pobočju pod kapiteljsko cerkvijo Aleš Tiran

O novih prazgodovinskih naselbinskih najdbah