gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu o hitrejši poti do urbanih središč

Piše: STA

Čas objave:
14.11.2019 09:16

V Novem mestu bo danes Jesenski urbani forum 2019, ki ga na temo celovitega urejanja potniškega prometa ob tamkajšnji občini prirejata ministrstvo za okolje in prostor in Združenje mestnih občin Slovenije. Na forumu bodo govorili o pomenu železnice za trajnostni razvoj mobilnosti in mest oz. o tem, kako z vlakom hitreje do urbanih središč.

Z omenjenim forumom želijo ob preobremenjenosti avtocest izpostaviti problem načrtovanja novih prometnih infrastruktur, ki bi z uvedbo novih železniških tras medsebojno povezale mesta in zaledje ter zredčile osebni avtomobilski promet, je ob napovedi foruma pojasnil novomeški župan Gregor Macedoni.

Ker slovenske železniške proge ne odgovarjajo sodobnim potrebam in tokovom, so na tem področju nujni strateški odgovori, kako lažje obvladovati mobilnost, je še poudaril.

Podsekretar za prostorsko načrtovanje Mestne občine Novo mesto in njen predstavnik v strokovni komisiji za celostno teritorialne projekte omenjenega združenja Izidor Jerala je povedal, da je želijo z ukrepi in s pobudami, ki jih mesta predlagajo državi, postaviti cilje za dosego hitrejšega potovanja med ključnimi urbanimi središči v državi.

vlak.jpg

Pri tem želijo vožnjo z vlakom iz Novega mesta v Ljubljano skrčiti na eno uro, kot regionalna iniciativa pa nadaljevati prizadevanja za revitalizacijo železniške povezave proti Metliki, Karlovcu in Zagrebu. Glede na številnost delovnih mest in prebivalstva si prizadevajo tudi za vzpostavitev železniške povezave med Novim mestom in Krškim.

Ker urejanje celovitega javnega in železniškega potniškega prometa presega možnosti načrtovanja na ravni posameznega mesta, želijo bolje povezati delovanje države in mest. Na forumu bodo izpostavili tudi vprašanja, ali strategija prometa v Sloveniji s svojimi 22 ukrepi na železniškem omrežju še odgovarja spremenjenim ciljem prehoda v brezogljično družbo, predvsem pa želijo opozoriti "na strateško potrebne razvojne možnosti železniškega prometa za naša mesta", je še dejal Jerala.

Forum z naslovom Celovito urejanje potniškega prometa - pomen železniškega prometa za trajnostni razvoj, mobilnost in mesta bo potekal v atriju novomeške Knjižnice Mirana Jarca.

Novomeški župan Gregor Macedoni o Jesenskem urbanem forumu 2019