reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu o izzivih starajoče se družbe

Piše: STA

Čas objave:
08.09.2021 12:21

V Novem mestu so v okviru projekta SI4CARE ali socialnih inovacij za celostno oskrbo starajočega se prebivalstva v jadransko-jonski regiji, katerega nosilka je Univerza v Ljubljani, danes pripravili prvo predstavitev problematike starajoče se družbe. Izmenjali so tudi mnenja s ciljem priprave vseslovenske strategije dolgožive družbe.

Vodja projekta Vlado Dimovski je povedal, da so za omenjeni triletni projekt dobili skoraj tri milijone evrov evropskega denarja. Ta sicer išče sinergije med posameznimi državami glede zdravega življenja starejših.

v-novem-mestu-o-izzivih-starajoče-se-družbe
V Novem mestu o izzivih starajoče se družbe
MO NM

V projekt, pri katerem sodeluje sedem držav in 17 partnerjev, so vključene različne ustanove, tako univerzitetne kot medicinske, socialne in podobno. Glavni namen projekta pa je poiskati nove rešitve ali že znane rešitve v posameznih državah in jih prenesti v druge države. Končni cilj je oblikovanje t. i. "ekosistema institucij" in posameznikov, ki bi "delovali kot neke vrste mreža v dobro starejših", je dodal.

v-novem-mestu-o-izzivih-starajoče-se-družbe
V Novem mestu o izzivih starajoče se družbe
MO NM

Kot je opozoril, se Evropa sicer stara, to pa terja vrsto različnih pristopov, ukrepov in strategij, ki pa so zdaj med sabo relativno neusklajeni. "Evropa ima sicer vrsto nekih dokumentov in podobno, ampak ko pa pridemo na teren, je tam cela vrsta rešitev, ki jih nekatere države imajo in druge ne," je pristavil.

v-novem-mestu-o-izzivih-starajoče-se-družbe
V Novem mestu o izzivih starajoče se družbe
MO NM


Ne gre sicer za znanstveno-raziskovalni projekt, temveč za izrazito praktično usmerjen projekt. V njegovem okviru naj bi v Sloveniji skupaj pripravili približno 20 z njim povezanih prireditev, na celotnem projektnem območju pa verjetno več kot 120. Izdelati nameravajo tudi "večje število dokumentov", je še napovedal Dimovski.

Novomeške predstavitve se je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je ocenila, da tovrstne prireditve oz. projekti veliko prispevajo k ozaveščanju celotne družbe in da so starejši njen pomemben del. Prispevajo tudi k širitvi razvoja kakovostne oskrbe za starejše, je še dejala.

Na otvoritvenem posvetu so sicer sodelovali predstavniki lokalnih skupnosti, civilne družbe, predstavniki ministrstev in evropske organizacije, ki izvaja storitve za starejše, projektni partnerji ter drugi.

v-novem-mestu-o-izzivih-starajoče-se-družbe
V Novem mestu o izzivih starajoče se družbe
MO NM

Na posvetu so želeli predstaviti regionalne zgledne primere, "usmeriti pogled v prihodnost, poiskati morebitna partnerstva za iskanje sinergij na področju dolgotrajne oskrbe, z željo po aktiviranju preostalih lokalnih deležnikov", so zapisali prireditelji.

Po njihovih podatkih pomemben del rešitve pri problemih starajoče se družbe predstavlja projekt SI4CARE - Socialne inovacije za celostno oskrbo starajočega se prebivalstva v regijah Adrion oz. jadransko-jonski regiji, ki stremi k zdravemu in družbeno vključenemu staranju.

Vizija projekta je "vzpostavitev učinkovitega ekosistema dolgotrajne oskrbe, ki temelji na socialnih inovacijah. Ekosistem bo omogočala digitalizacija ter ga podpirala zakonodaja. Ekosistem bo v pomoč starostnikom tudi na odročnih oz. oddaljenih območjih, kjer jih bo ohranjal vključene v skupnost. Glavni cilj projekta je prispevati k ustvarjanju učinkovitega ekosistema za uporabo socialnih inovacij v okviru integrirane socialne in zdravstvene oskrbe starostnikov v državah Adriaon," so še zapisali prireditelji.

Vodja projekta SI4CARE Vlado Dimovski

O projektu in ciljih


Državna sekretarka Mateja Ribič

O pomenu starejših in skrbi zanje


O projektu in partnerjih

Vodja projekta SI4CARE Vlado Dimovski