Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu odkritje obeležja rojaku ob 100-letnici Knafelčeve markacije

Piše: STA

Čas objave:
19.09.2022 06:04

Na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča v Novem mestu so včeaj odkrili obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije. Iznajditelj markacije z rdečim kolobarjem in sredinsko belo piko Alojz Knafelc, leta 1922 načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva, se je rodil v Novem mestu.

Kot so sporočili z Mestne občine Novo mesto, želijo skupaj s tamkajšnjim planinskim društvom zavest o pomenu Knafelčeve markacije za razvoj planinstva in zdravega življenjskega sloga okrepiti tudi z nagradnim likovnim in fotografskim natečajem.

Zainteresirani lahko likovni izdelek na temo markacije in pohodništva ali fotografijo markacije v zanimivem okolju občini posredujejo do 15. novembra. Izstopajoče izdelke in fotografije bodo nagradili s praktičnimi nagradami, podrobnosti natečaja so objavljene na občinski spletni strani, so še pristavili.

Knafelc sicer velja za očeta slovenske planinske markacije. Oblikoval je enotno oznako za označevanje planinskih poti oz. markacijo, belo piko z rdečim kolobarjem, t. i. Knafelčevo markacijo. Njegov izum je tudi smerna tabla v rdeči barvi z belim napisom, so zapisali v planinski zvezi.



"Knafelčeva markacija je likovno izčiščen in popoln znak, velja pa tudi za simbol slovenskega planinstva. Leta 2007 je postala zaščitena z zakonom o planinskih poteh, s pomočjo katerega so te postale del javne infrastrukture, od leta 2016 pa je tudi zaščitena blagovna znamka," so sporočili iz zveze.

Ob tem so še navedli besede predsednika zveze Rovana, da Knafelčevo poslanstvo danes uresničuje okrog tisoč prostovoljcev markacistov, ki skrbijo za gosto omrežje planinskih in turnokolesarskih poti.

Obeležje so odkrili ob 11. uri, slavnostni govornik pa je bil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor Krka, so sporočili z novomeške občine.