Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu osrednja slovesnost ob Štukljevem letu

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2018 07:05

V Novem mestu se bodo danes poklonili velikanu slovenskega in svetovnega športa, dobitniku šestih olimpijskih kolajn, svetovljanu in humanistu Leonu Štuklju. Ob 120. obletnici njegovega rojstva bodo pripravili razstavo Leon 120 let, ob 20. uri bo v Olimpijskem vadbenem centru sledila osrednja slovesnost Iz roda v rod duh išče svojo pot.

V Dolenjskem muzeju Novo mesto bodo ob 16. uri odprli razstavo o življenju in delu Štuklja, ki še danes velja za enega najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov in predstavlja simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja, ki ga je zaznamoval sokolski duh, utemeljen na moči telesa, duha, srca in značaja.

Štukelj je iz anonimnosti dokončno stopil leta 1924, ko je osvojil prvo olimpijsko medaljo in so ga v domačem mestu navdušeno sprejeli. Vse odtlej sodi med znane in slavne Novomeščane ter Slovence. Nanj v dolenjski prestolnici spominjajo ime ulice, športne dvorane ter spomenik v Kandiji. Jubilej obeležujejo s Štukljevim letom, katerega vrhunec bo večerna slovesnost na nekdanjem kolesarskem velodromu. Slavnostni govorec bo predsednik republike Borut Pahor.



Glavna zapuščina Štukljevega leta bo prav Olimpijski vadbeni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki je zrasel na mestu velodroma v Češči vasi. S tem objektom Slovenija in tudi širša regija dobivata večnamenski športni objekt.

Poleg pokrite kolesarske krožne steze, ki še ni zaključena, vadbeni center premore tudi atletsko dvorano s štirimi 200-metrskimi krožnimi stezami, osem 60-metrskih sprinterskih stez, progo za skok v daljino, za skok v višino, skakališče za skok ob palici in metališče za suvanje krogle. V sklopu centra je v načrtu tudi pokrit plavalni bazen.