žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Jenrej Tozon Njena.si

Jernej Tozon svojo Evo odriva stran od sebe

Novice Novo mesto

V Novem mestu osrednja slovesnost ob Štukljevem letu

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2018 07:05

V Novem mestu se bodo danes poklonili velikanu slovenskega in svetovnega športa, dobitniku šestih olimpijskih kolajn, svetovljanu in humanistu Leonu Štuklju. Ob 120. obletnici njegovega rojstva bodo pripravili razstavo Leon 120 let, ob 20. uri bo v Olimpijskem vadbenem centru sledila osrednja slovesnost Iz roda v rod duh išče svojo pot.

V Dolenjskem muzeju Novo mesto bodo ob 16. uri odprli razstavo o življenju in delu Štuklja, ki še danes velja za enega najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov in predstavlja simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja, ki ga je zaznamoval sokolski duh, utemeljen na moči telesa, duha, srca in značaja.

Štukelj je iz anonimnosti dokončno stopil leta 1924, ko je osvojil prvo olimpijsko medaljo in so ga v domačem mestu navdušeno sprejeli. Vse odtlej sodi med znane in slavne Novomeščane ter Slovence. Nanj v dolenjski prestolnici spominjajo ime ulice, športne dvorane ter spomenik v Kandiji. Jubilej obeležujejo s Štukljevim letom, katerega vrhunec bo večerna slovesnost na nekdanjem kolesarskem velodromu. Slavnostni govorec bo predsednik republike Borut Pahor.



Glavna zapuščina Štukljevega leta bo prav Olimpijski vadbeni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki je zrasel na mestu velodroma v Češči vasi. S tem objektom Slovenija in tudi širša regija dobivata večnamenski športni objekt.

Poleg pokrite kolesarske krožne steze, ki še ni zaključena, vadbeni center premore tudi atletsko dvorano s štirimi 200-metrskimi krožnimi stezami, osem 60-metrskih sprinterskih stez, progo za skok v daljino, za skok v višino, skakališče za skok ob palici in metališče za suvanje krogle. V sklopu centra je v načrtu tudi pokrit plavalni bazen.