Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

V Novem mestu pestro dogajanje ob ETM

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
16.09.2021 06:00

Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest in njihovih prebivalcev, med njimi tudi Novo mesto.

Trajnostna mobilnost je eden vodilnih stebrov delovanja Mestne občine Novo mesto, zato se je novomeška občina tudi letos pridružila pozivom in ukrepom k spremembi mobilnostih navad v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki tokrat poteka pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno.
V ta namen od 16. do 22. septembra pripravljajo številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti, na katere vabijo vse generacije. Čeprav številna prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, je vrhunec dogajanja ravno v času ETM, ki se bo tradicionalno zaključil z dogodkom Dan brez avtomobila na Glavnem trgu, ki se tudi letos ponaša s pestrim dogajanjem in programom.

Septembra poteka vsakoletna brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi za vse uporabnike. Vozni park, ki ima šest linij, tvorijo avtobusi, ki sledijo ekološkim zahtevam, cilj akcije pa je, da se občani za vsakodnevne potrebe po mestu odločijo za uporabo mestnega potniškega prometa.

Pešbus – Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Letos pri projektu pešačenja v šolo sodelujejo 3 novomeške osnovne šole, otroci pa bodo na poti deležni tudi prijetne družbe - v četrtek, 16. septembra, bo učence OŠ Center v šolo pospremil novomeški tekač Primož Kobe, v petek, 17. septembra, pa bo učence OŠ Drska pospremil Jure Marolt.

Še ena novost, ki jo bomo izvedli v okviru letošnjega aktivnega načina odhoda v šolo bo, da bomo k sodelovanju povabili tudi srednje šole in pripravili posebno ozaveščevalno akcijo tudi zanje pod naslovom »Mi gremo peš!«. Po srednjih šolah nameravamo namreč izvesti kampanjo o prehojenih ali prevoženih kilometrih s kolesom, skirojem ali rolerji. Dijak/dijakinja, ki bo osvojil/a največ prehojenih ali prevoženih kilometrov s trajnostnimi prevoznimi sredstvi prejme nagrado.
Vsak posameznik lahko prispeva. Prehojeno razdaljo je enostavno vnesti. Vnesete jo na spletni strani www.europeanmile.com.
Kako vnesem kilometre:
1. obiščemo spletno stran www.europeanmile.com
2. kliknemo na rumeni gumb “DONATE MILES“
3. v okvirčku “CONTRIBUTE MILES” vnesemo število kilometrov
4. kliknemo na rumeni gumb “ADD MILES“
5. napišemo svoje ime in priimek oz. naziv šole (Naj bo vedno ETM NM: ime šole)
6. izberemo državo: SLOVENIJA
7. v okvirčku “CITY OR AREA” napišemo NOVO MESTO
8. na koncu kliknemo na rumeni gumb “ADD”
9. kilometri so oddani! Hvala za vaš doprinos!
Kampanja »Mi gremo peš!« bo potekala od 9. do 23. septembra 2021. Veseli bomo vaše vključitve.

Letos nadaljujemo z lansko uspešno kampanjo "S kolesom ali peš v službo", s katero smo spodbudili novomeška podjetja, da od 13. do 24. septembra vodijo evidenco o številu zaposlenih, ki se za prihod v službo odločajo za čistejše načine mobilnosti. Zmagovalno podjetje bo prejelo stojalo za kolesa kot nagrado in trajni ukrep. Kampanja predstavlja nov primer sodelovanja lokalne skupnosti in uspešnega novomeškega gospodarstva pri širjenju koncepta trajnostne mobilnosti. Z različnimi ukrepi si tako prizadevamo zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati izbiro čistejših načinov mobilnosti

Pri spodbujanju trajnostnih oblik prevozov in uvajanju sprememb mobilnostih navad med zaposlenimi sodelujejo tudi številna novomeška podjetja. Z lanskoletno uspešno kampanjo S kolesom ali peš v službo, nadaljujejo tudi letos.

Knjižnica Mirana Jarca bo pripravila knjižni sejem na temo trajnostne mobilnosti, knjige pa bodo občanom dostavili s kolesom. (po predhodnem naročilu)

Osrednjo temo letošnjega ETM povzema slogan »Živi zdravo. Potuj trajnostno«, ki smo ga povezali tudi z literarnim ustvarjanjem. V okviru letošnjega ETM bomo tako v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto spet organizirali literarni natečaj na temo trajnostne mobilnosti Živi zdravo – Potuj trajnostno, ki bo potekal od 6. do 20. septembra 2021. Osnovnošolci imajo tako čas do 20. septembra, da pošljejo svoja literarna dela v obliki pesmi ali proznih besedil na e-naslov: oi.novo.mesto@jskd.si, ko bo gradivo pregledala strokovna komisija v sestavi Klavdija Kotar in Jadranka Matić Zupančič. Nagrade najboljšim bodo podeljene na srečanju mladih literatov, ki bo potekalo v sredo, 22. septembra 2021, od 10. do 12. ure na Glavnem trgu v Novem mestu.  

Priporočila učiteljem slovenskega jezika:
- k sodelovanju vabimo učence od 1. do 9. razreda, da se preizkusijo v literarnem ustvarjanju;
- od vsakega učenca nam lahko pošljete več pesmi ali proznih besedil;
- natipkana dela naj bodo označena z imenom in priimkom avtorja in njegovega učitelja/mentorja, razredom, ki ga učenec obiskuje in imenom šole.

Društvo Est=tika v tednu ETM izvaja Park(irni) dan pod naslovom Skupni prostor, kjer bodo na treh parkirnih prostorih na prometnem križišču vhoda v staro mestno jedro (med Novim in Glavnim trgom) potekale delavnice na temo trajnostne mobilnosti in številni dogodki na treh parkirnih prostorih.

V sklopu projekta Evropski teden mobilnosti 2021 (ETM) vas vabimo k ogledu razstave in posebnega knjižnega sejma z razstavo literature na temo trajnostne mobilnosti, pod naslovom Živi zdravo – potuj trajnostno. Letošnja tema ETM je posvečena težavam, s katerimi sta se Evropa in svet soočila zaradi pandemije COVID-19 in se hkrati osredotoča na priložnosti za spremembo, ki izhajajo iz te zdravstvene krize, ki v Evropi nima primere.
Mesta in mestne administracije so se kreativno in prožno odzivale na pandemijo, zato letošnji ETM slavi prilagodljivost mest in njihove dosežke, hkrati pa želi ohraniti ta zagon. Trende, ki so se začeli lansko leto, na primer večja aktivna mobilnost in uporaba mobilnosti z nizko ali nično emisijo, je treba še dodatno spodbujati.

Morda ogled razstave tudi vas spodbudi k aktivni mobilnosti ter ohranjanju fizičnega in duševnega zdravja med raziskovanjem lepot svojega mesta, regije ali države, kakor tudi k izbiri trajnostnih potovalnih načinov, kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega potniškega prometa ali drugih alternativnih oblik mobilnosti.

Pri projektu RideMe pripravljajo organizirane vodene ture ˝Po mestu˝ z električnimi kolesi, kjer bo poudarek na medgeneracijskem druženju, ko bodo stari starši vnuke peljali na 'en krog' okoli Novega mesta. Prav tako bodo na voljo vodeni ogledi z e-kolesi RideMe na Trško goro in po Rudolfovi poti.
Kontakt: Jan Kastigar, jan@sitigang.si.

Dan brez avtomobila
Ob zaključku ETM, 22. septembra, bo potekal dogodek Dan brez avtomobila, ki tradicionalno na Glavni trg privabi vse generacije, predvsem pa šolarje in dijake, ki se bodo lahko preizkusili na številnih animacijskih napravah, v tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku sodelujejo tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klubi, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

V sklopu ETM bodo poskrbeli za preureditev nekaterih stojal za kolesa.

Letošnja novost je tudi postavitev prve točke Poljubi in odpelji pred OŠ Šmihel – točka, kjer starši spustijo otroka iz avta in pot v šolo nadaljuje sam.

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti načrtujemo izvedbo dogodka Dan brez avtomobila, ki je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku sodelujejo tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klube, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci boste lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC NovoMesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNM ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Posebna delavnica bo potekala v sodelovanju z MC Oton, ko se bo popolnoma prenovilo stojalo za kolesa.

Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se nam bodo tudi policijski pes.
Tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti pa bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria Mobil Cycling, Trgovina Koles Smole, JB Center Novo mesto in JB team Novo mesto).

Člani Pohodniškega društva Novo mesto in PD Krka Novo mesto pa bodo vsem predstavili svoje dejavnosti v okviru različnih sekcij.
S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Društvo Naturo, Skupna občinska uprava občin Dolenjske, TPV Volley, Radio Krka, BrainoBrain, Rdeči Križ Novo mesto, Europe Direct Novo mesto ("spimpaj" svojo čelado, skiro ali kolo), prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije.

Vsi dogodki in aktivnosti bodo potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19. Vse obiskovalce naprošamo, da se dogodka udeležijo ob izpolnjevanju enega od PCT pogojev.


Koledar po dnevih:
16. 9.
Pešbus-spremstvo na OŠ Center Primož Kobe,
Kolesarski izlet za starejše s kolesi GoNm,
pohod po Portovalu s Pohodniškim društvom Novo mesto,
Razstava na temo trajnostne mobilnosti na Glavnem trgu
Parkirni dan: skupni prostor

17. 9.
Dan odprtih ateljejev
Pešbus- spremstvo otrok na OŠ Drska Jure Marolt
Peš v šolo

18. 9.
V soboto gremo na Gorjance - Z e-kolesi RideMe na Gorjance

20. 9.
Igra Človek razgibaj se na Gl. trgu – nova, popolnoma naša, dolenjska igra za razgibavanje in primer dobre prakse v celotni JV regiji;
Potepanje z babico  - pozdrav soncu – medgeneracijsko druženje
Tekmovanje v kolesarskih veščinah

21.9.
Potepanje z babico – Skrivnost steklenih jagod – medgeneracijsko druženje

22. 9.
Dan brez avtomobila – letos še obsežnejši program

Krkina tribuna, 16.9.2021