hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu prenova pročelij in kuhinje Osnovne šole Center

Piše: STA

Čas objave:
22.07.2019 11:27

V Novem mestu so te dni začeli prenovo tamkajšnje najstarejše mestne osnovne šole, Osnovne šole Center, ki letos obhaja 90-letnico delovanja.

Med počitnicami bodo očistili in prenovili njena pročelja ter v celoti prenovili še šolsko kuhinjo. Mestna občina Novo mesto bo sicer za njeno prenovo v dveh letih namenila nekaj več kot 400.000 evrov. Na novomeški občini so navedli, da pogodbena vrednost za prenovo šolskih pročelij z njihovim čiščenjem, nanosom emulzije in pleskanjem skupaj z davkom znaša 140.000 evrov, celovita prenova kuhinje pa skupaj z davkom 130.000 evrov.

V šolski kuhinji bodo sicer med drugim odstranili tlak in namestili novega, zamenjali bodo keramične obloge in vse potrebne napeljave. Rok za končanje vseh prenovitvenih del je 25. avgust, so še dodali na novomeški občini.

Prvi podatki o organiziranem šolstvu v Novem mestu s prvikrat omenjenim stalnim učiteljem sicer segajo v leto 1481, leta 1493 pa so tam ustanovili t. i. kapiteljsko šolo. Prvo namensko zgrajeno osnovnošolsko stavbo oz. ljudsko šolo so na tedanjem obrobju Novega mesta dobili leta 1929. V njej je najprej delovala meščanska šola, tamkajšnje šolanje pa je leta 1941 prekinilo nemško letalsko bombardiranje, ki je šolo tako rekoč uničilo, zajel jo je tudi obsežen požar.Osnovnošolsko šolanje je zato med drugo svetovno vojno oz. do šolskega leta 1945-1946 potekalo pri novomeških frančiškanih in v drugih novomeških zgradbah, med letoma 1947 in 1952 pa so poslopje močno poškodovane ljudske šole temeljito prenovili.

Med šolskim letom 1961-1962 so jo poimenovali za Osnovno šolo Katja Rupena, po državni osamosvojitvi so jo leta 1991 preimenovali v Osnovno šolo Center.

Osnovna šola Center ima podružnico na Malem Slatniku, v Novem mestu pa poleg te delujejo še Osnovna šola Bršljin, Osnovna šola Grm, Osnovna šola Šmihel, Osnovna šola Drska in Osnovna šola Dragotina Ketteja.